Així, la consellera general de Concòrdia Núria Segués ha posat en relleu “els beneficis que comporta fer extensiu el règim del tercer pagador a tothom, que suposa un accés universal a la sanitat”. Per tant, “assegures l’atenció independentment dels recursos que tingui cada persona”. A banda, remarca que “també és un benefici per al sistema, perquè es pot fer més prevenció”.
Per això, ara admet que “ens sobta que ens diguin ara que ho han de valorar”. Al seu entendre, “si hi ha voluntat política, hauria d’implementar-se més enllà de si genera més cost o no”. En aquest sentit, recorda que “hi ha evidències que el sistema bé i els col·lectius que ja el tenen estan contents”. A més, considera que “cal vincular-ho a la situació econòmica de moltes famílies” i insidca que “si facilitem accedir als serveis sanitaris i que no hi hagi un greuge”.
En una línia similar s’ha expressat des del Partit Socialdemòcrata el parlamentari Pere Baró, que recorda que “vam entrar la pregunta [que ha generat la resposta de la ministra Helena Mas] perquè vèiem que això s’allargava molt i no entenem el perquè”. La sensació, deixa clar, és que “hi ha una clara manca de voluntat política” i que “ara mateix, no volen implementar-ho, però, com fan sempre, per no dir-ho, ens posen l’excusa que ho estan estudiant”.
En canvi, per al PS, ho deixa clar Baró, generalitzar el règim del tercer pagador “és inajornable”. Recorda que “ho portàvem al programa i ho defensarem tota la legislatura”. I és que, deixa clar el també presidents de la formació socialdemòcrata, “seguirem apostant per la seva importància i més en un context en el qual la ciutadania té molts problemes econòmics” i, per tant, “cal donar facilitats per poder anar al metge”, tot alertant que “hi ha gent que no ho fa perquè no pot pagar el 100%”.
Per a Andorra Endavant, també cal implementar ja el tercer pagador per a tota la ciutadania. “És necessari impulsar la detecció precoç de malalties greus, fet que incrementarà la possibilitat de curació del malalt i limitarà el cost del tractament”, indica la seva líder, Carine Montaner. La parlamentària considera que “és una prioritat absoluta”, perquè “la gent té problemes per arribar a final de mes i cal que no hi hagi un fre econòmic per anar al metge”.
En aquest sentit, ha volgut apuntar que, des de la formació, es considera cabdal també aplicar altres mesures com “l’eliminació del sistema de metge referent perquè genera més despesa” o permetre que a partir dels set anys es pugui portar un menor a l’especialista i no necessàriament al pediatre. També considera clau “posar ordre al SAAS” i fer que “compleixi la llei”.
Per la seva banda, el conseller general no adscrit Víctor Pintos, representant de Liberals a la cambra, entén “com a ciutadà” que generalitzar el tercer pagador “aniria bé a tothom”. Accepta que “Govern vulgui analitzar l’impacte per evitar que hi hagi una certa disbauxa”, però, al seu entendre, aquesta no s’ha de produir. “Crec que amb el metge referent i el sistema de derivacions és prou garantista per activar el règim sempre que es facin bé les coses”, afirma.
Queda clar, doncs, que la postura del Govern només es defensa des de la majoria. Així ho apunta la demòcrata Carol Puig. “Han de passar dos anys. Cal esperar un temps per veure com evoluciona amb els col·lectius que ja el tenen”, ha comentat la parlamentària, que considera que “la decisió s’ha de prendre a partir del novembre” perquè, ara, “no està tot prou madur per implementar-ho”, tot deixant clar que “això no vol dir que sigui un no”. Per això, remarca, “seguim la línia del Govern i donem suport als paràmetres que ha presentat la ministra”.
Comentaris (7)