“Obre’m i parlem”, el xat perquè els joves expressin les preocupacions sobre salut mental

El ministeri de Salut ha posat en marxa des d’aquest dijous el servei, el qual a través del número de WhatsApp 651 651 contactar-hi; fins a l’agost les consultes externes del SAAS han atès 937 persones

Helena Mas i Cristina Pérez amb el cartell del xat de suport emocional.
Helena Mas i Cristina Pérez amb el cartell del xat de suport emocional. Albert Sanjuan

L’OMS estableix que 1 de cada 7 adolescents de 10 a 19 anys pateix algun trastorn mental. A Andorra entre el 2022 i 2023 hi ha hagut un augment del 8% dels menors atesos en les consultes externes. Fins a l’agost s’havien atès 937 persones, mentre que a la Unitat Conductes Addictives, la xifra és de 677. Per aquest motiu, el ministeri de Salut ha posat en marxa aquest dijous el xat de suport emocional per a joves, el qual a través del número de WhatsApp 651 651 podran expressar els seus dubtes o preocupacions de manera confidencial. Es tracta d’una eina que es fa en col·laboració amb la Fundació Ajuda i Esperança i que els voluntaris podran activar els recursos necessaris.

El nombre de casos d’ansietat i depressió s’han incrementat en un 25% des de la pandèmia i això posa en evidència que “cada vegada necessitem més recursos en salut mental”, tal com ha exposat la titular de Salut Helena Mas. Els adolescents i joves són un dels col·lectius afectats i així ho demostren les dades de les persones que s’han atès a les consultes externes del SAAS. En aquest sentit, entre el 2022 i el 2023 hi ha hagut un increment de prop del 8% passant de les 910 a les 968. Una xifra que podria ser superior en aquest 2024 si tenim en compte que fins a l’agost els pacients eren 937.

Mas atribueix el creixement a “l’augment del malestar i també pel fet que la gent aixeca més el dit o perquè hi ha sèries de televisió que parlen més del suïcidi”

L’augment també s’ha vist a la Unitat de Conductes Addictives, en aquest cas un 5,8% en els darrers dos anys (710 vers 754) i en els vuit primers mesos d’enguany les persones ateses han estat 677. Mas atribueix el creixement a “l’augment del malestar i també pel fet que la gent aixeca més el dit o perquè hi ha sèries de televisió que parlen més del suïcidi”.

Un dels objectius del ministeri és trencar l’estigma que encara existeix i es vol posar molt èmfasi en la detecció precoç. Fa unes setmanes es posava en funcionament el telèfon per prevenir els suïcidis (177), una eina que es fa en col·laboració de la Fundació Ajuda i Esperança i des d’aquest dijous ja està operatiu un xat de WhatsApp (651 651), a través del qual els joves i adolescents d’entre 14 i 35 anys poden contactar les 24 hores del dia durant els 365 dies de l’any per expressar les seves preocupacions o dubtes.

La secretària d’Estat de Salut, Cristina Pérez, ha explicat que “pretenem donar un espai segur i confidencial per parlar dels problemes sense límits”. És gestionat per voluntaris que estan formats professionalment i “actuaran segons les demandes de les persones que contactin amb ells”. En aquest sentit, s’han editat uns fulletons amb la frase “Obre’m i parlem?” amb la voluntat que s’iniciïn les converses.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending