Els metges referents, ja saturats, demanen celeritat en les mesures per fer front a Òmicron

Els facultatius remarquen que el nombre de pacients atesos amb el coronavirus s’ha disparat les darreres setmanes, tot i que afortunadament amb una immensa majoria de casos lleus, i reclamen, sobretot, una reducció de la burocràcia

Una persona a la consulta del metge. ARXIU

Fa setmanes que els metges de capçalera van saturats. L’esclat de contagis de finals de novembre ja el van notar de forma important. I, ara, pateixen l’arribada de la variant Òmicron, que ha tornat a elevat el nombre d’infeccions. La majoria de casos són lleus, sí; i per això els han d’atendre ells i això els ha disparat la feina. Per això, el col·lectiu reclama que es prenguin mesures. I, sobretot, que es faci de forma ràpida abans que la situació vagi a més, especialment pel que fa a reduir la càrrega burocràtica que suposa cada pacient atès.

Altaveu ha contactat amb diversos facultatius i les impressions són molt similars. La major part de la feina de la jornada s’ha de centrar específicament a atendre persones que pateixen la Covid-19. “No tens temps ni per anar a pixar”, asseguren, tot lamentant que, fins ara, no s’havia pensat en l’atenció primària: “importa poc”. Toca, expliquen, fer mans i mànigues per donar resposta al màxim nombre de pacients. I això no és senzill. I, també, els està esgotant.

Salut espera que Òmicron generi tensió més a l’atenció primària que no pas a l’hospital

Una altra conseqüència és la demora a l’hora de poder atendre usuaris que pateixen altres malalties o problemes mèdics. Un aspecte que s’està intentant potenciar és traspassar tot allò que no requereixi una exploració física a la via telemàtica. A més, alguns dels consultats alerten que aquests darrers dies han coincidit amb un període de temps o habitualment les visites baixen -“ningú demana normalment anàlisis o proves durant les festes de Nadal”, indiquen-. Això, però, pot canviar en pocs dies, un cop passi Reis. I caldrà veure llavors quina és la situació sanitària.

L’actual és ben coneguda: cada dia una xifra molt elevada de nous contagis. “Jo tinc pendents de resultats fins a quinze persones que s’han fet la TMA”, apunta un dels facultatius consultats. I cada cas nou, cal recordar, suposa fer el seguiment durant uns deu dies. Afortunadament, l’arribada d’Òmicron també es nota en una gravetat menor dels pacients. La majoria, amb símptomes lleus. Per tant, el seguiment pot relaxar-se. Especialment, si la persona està vacunada. Amb el no vaccinats, remarquen, sí que cal estar més a l’aguait.

Des de Salut fa dies que es parla de prendre mesures per reforçar el rastreig i l’atenció primària. Un grup de treball, amb representants del mateix ministeri, del SAAS, de l’Oficina Covid i del mateix col·legi de metges, les estaria preparant si es fa cas de les declaracions de la secretària d’Estat, Helena Mas. De moment, però, els facultatius de referència, que ara estan rebent la principal pressió de la pandèmia, poca cosa en saben. Per ara, encara no se’ls ha transmès, almenys als consultats, cap canvi. “Es parla molt, però, per ara, no tenim cap instrucció ni comentari”, lamenten.

Atenció diferenciada en funció de la casuística pels contagiats amb la variant Òmicron

I aquests, avisen, sí que serien necessaris. Especialment en l’aspecte burocràtic. “Ens carrega molt la feina dels papers”, remarquen. Especialment, apunten que amb la història clínica compartida, “has de fer molts clics per fer una recepta”. Reclamen, per tant, que es prenguin mesures que els permetin rebaixar aquesta dedicació, justament, per poder centrar-se en els pacients. En alguns casos, apunten, la  burocràcia dificulta, justament, poder fer la feina d’atenció.

A més, recorden que, fins ara, Òmicron només s’ha detectat en el 30% de les aigües residuals, però tot fa pensar que encara s’ha d’expandir més. I, per tant, es té la sensació que, els pròxims dies, el nombre de contagis diaris pot anar a l’alça. I, per molt que siguin lleus, o justament per això, la pressió que sobre ells exerceix la pandèmia pot encara incrementar-se més.  

Etiquetes: