Els metges demanen millores salarials per atraure professionals i “ser més competitius”

Albert Dorca assenyala que l’acord d’associació amb la Unió Europea no comportarà gaires canvis en l’àmbit de la sanitat i la seva principal preocupació és que Andorra pugui tornar a ser atractiu per atraure talent

Joel López, Meritxell Camp, Albert Dorca i Núria Mariño.

Un dels principals problemes que té el Col·legi de Metges és la dificultat que hi ha per trobar professionals que vulguin venir a exercir al Principat. Així ho ha expressat el seu president, Albert Dorca, ha manifestat “com donarem resposta si continua creixent la població i si cada vegada som menys competitius amb els països veïns”. En aquest sentit, ha apostat per increments salarials per tal que sigui atractiu treballar-hi.

L’acord d’associació amb la Unió Europea no ha de suposar gaires canvis en l’àmbit de la salut. Així ho ha exposat Dorca en el marc del Simposi de Màrqueting Internacional d’Andorra (SIMA). Assenyala que el talent que s’ha d’importar de fora ha de tenir una titulació homologada amb la UE. Ara bé, trobar professionals que vulguin venir a exercici al país no és una tasca fàcil.

El president del Col·legi de Metges ha posat en relleu que el problema que hi ha és que “no ens fan ser competitius amb la resta de països. Amb els del nord d’Europa mai ho havíem sigut, però en els darrers anys els veïns del sud han incrementat retribucions”. Per tant, la situació de l’habitatge i els salaris són dos factors que dificulten l’arribada de nous facultatius. Per aquest motiu, demana millores de sous per “incentivar que els metges vinguin a Andorra”.

El problema que hi ha, segons Dorca, és que “no ens fan ser competitius amb la resta de països. Amb els del nord d’Europa mai ho havíem sigut, però en els darrers anys els veïns del sud han incrementat retribucions”

Per la seva part, Núria Mariño, directora d’IME Clínic Andorra, ha deixat clar que “manca personal capacitat i la burocràcia és complicada, no només en l’àmbit d’immigració”. En aquest sentit, diu que “hi ha metges que porten sis mesos per poder obrir un comerç i la gent que té un poder adquisitiu alt no pot esperar tant i opten per altres països com Dubai”.

El consultor en salut, innovació i desenvolupament de producte, Joel López, ha posat en relleu que “el Principat tenia un atractiu fa 10 o 15 anys i ens manca una infraestructura de salut”. Remarca que “l’acord d’associació ens ofereix avantatges per entrar en programes d’investigació, però cal veure com les aprofitem”. Per aquest motiu, diu que per poder tirar endavant investigacions cal “que ens ho creguem tots des dels bancs”.

López ha posat a sobre de la taula un tema com és l’exigència de tenir el nivell de B2 de català i qüestiona si qui munti una infraestructura privada que doni servei a un altre paí també ha de tenir aquestes exigències. En aquest aspecte, Dorca, considera que “s’ha de tenir en compte el bé comú. L’idioma és una eina de comunicació i pot guanyar un públic objectiu. No ho hem de veure com un efecte limitador”.

Finalment, Meritxell Camp, sòcia fundadora del Centre d’Atenció Psicològica i Mèdica Nivi, pensa que l’acord d’associació “ha de ser molt clar i transparent. Hi ha aspectes que valdran la pensa, però hem de saber on hi haurà les pedres a la sabata”.