Els metges consideren que les permanències mèdiques s’han consolidat com “una alternativa molt bona”

Els facultatius fan un bon balanç de com ha funcionat el servei ampliat durant les dues setmanes de Nadal però creuen que no tindria sentit, per la casuística, que dita ampliació es mantingués en el temps

XAVIER ESPOT SALUDA A ALBERT DORCA ABANS DE LA REUNIÓ D'AQUEST DIMARTS.
XAVIER ESPOT SALUDA A ALBERT DORCA ABANS DE LA REUNIÓ D'AQUEST DIMARTS. SFGA

“La posició de les permanències mèdiques s’està consolidant com una alternativa molt bona en moments de festius i caps de setmana.” És el parer del president del Col·legi de Metges (COMA), Albert Dorca, que celebra el funcionament que ha tingut el servei durant les dues setmanes de Nadal. “Aquest any hem ampliat una miqueta més l'horari i ha anat molt bé”, indica el facultatiu que té clar, però, que l’ampliació ha funcionat per una casuística concreta però que ni funcionaria ni és necessària. 

Dorca fa balanç de les permanències després de mantenir una reunió amb el cap de Govern a petició del propi Espot. La qüestió era conèixer de prop “les inquietuds del sector mèdic”, com està fent amb altres sectors professionals, sense que s’hagin aportat, segons el president del COMA, grans novetats. “La veritat es que ha sigut mes una mica de posada en comú i reflexió general que de grans descobriments o canvis” i tampoc no s’hauria posat sobre la taula una de les qüestions que més neguitegen els professionals liberals: l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). 

El facultatiu torna a les permanències mèdiques per exposar les seves sensacions, la seva reflexió. D’entrada indica que les 576 visites és “una xifra significativa” alhora que és “una xifra una mica trampa” perquè “aquestes dues setmanes de festes són la tempesta perfecta. És una època en què normalment ens arriba la grip i que hi ha molts quadres respiratoris, és a dir, hi ha un augment de demanda. És una època en què hi ha molts compromisos familiars i és fàcil que hi hagi més vacances de metges. Així com durant juliol, agost, setembre és possible que hi hagi metges de vacances, però es reparteix en un període més llarg”.

espot coma
Un moment de la reunió aquest dimarts a Govern. | SFGA

Si a tot plegat s’hi afegeix el fet que els dies festius més assenyalats s’esqueien entre setmana, era factible que hi haguessin més consultes encara que de costum tancades. Llavors això comporta, sí o sí, “un augment de la demanda, amb una major possibilitat que hi hagués consultes amb metges de vacances en algun dels períodes i pots trobar-te amb un sistema que tingui més dificultats per donar resposta”. Davant d’això, l’ampliació de les permanències mèdiques “ha anat molt bé”. El COMA va rebre una proposta des de les autoritats sanitàries i el col·legi professional “i els metges d'atenció primària van respondre, van organitzar-ho i es van poder cobrir tot. Perquè va ser una proposta que vam creure que tenia sentit i vam fer mans i mànigues per intentar cobrir tots els dies”.

AMPLIAR EL SERVEI MÉS ENLLÀ?

Una altra cosa és si aquesta ampliació horària s’hauria de mantenir. “Aquesta conjuntura terrorífica, diguéssim, no es dona. Què vol dir això? Que si tu volguessis mantenir obert un sistema de permanències al març, m'ho invento, que probablement març o abril ja no tindrem tanta demanda per urgències per culpa de virus respiratoris, i alhora no hi ha tantes vacances de metges, que vol dir que no hi haurà tanta demanda també de buscar un reemplaçament perquè el meu està de vacances. Llavors no es donarien, segurament, pics d'afluència tan alts a permanències”. Dorca manté que “els caps de setmana ho veiem, o sigui, als caps de setmana de la resta de l’any, que són els festius de la resta de l’any que es fan permanències, l’assistència que es dona a permanències no arriba als números que es donen ara al desembre-gener”.

Accés a l'hospital pel servei d'Urgències.

Relacionat

El servei de permanències mèdiques atén 576 persones durant les festes de Nadal

Per als metges, muntar les permanències en setmanes que totes les consultes estarien obertes, “probablement tindries un sistema molt poc optimitzat, amb menys visites perquè hi ha menys pic estacional de virus respiratoris, amb menys demanda perquè no estan tants metges de vacances, i amb el factor contraproduent que desvesteixes un sant per vestir-ne un altre. Perquè el metge que ha d’estar allà ha de tancar la seva consulta per donar assistència a permanències”. En conseqüència, “no tindria sentit organitzatiu plantejar-ho la resta de l’any”. “Moments com ara que es donen aquestes circumstàncies, aquí sí que té sentit i per això vam donar resposta a la demanda. I ha anat bé i crec, a més, que la gent està molt contenta. I la prova d'això és que del total de visites fets durant aquest període, diria que el 80% són de gent que ha vingut pel seu propi peu a permanències”, afegeix Dorca.

I encara el president del COMA hi exposa una altra reflexió: “És a dir, fa deu anys quan això es va posar en marxa, la gent anava a permanències derivada des d’Urgències. Se’ls enviava des d’allà i, a poc a poc, abans el 80% de pacients venien derivats des d’Urgències, ara aquest sistema ja està rodat, ja el coneix la gent, veuen que va bé i demanen cita a ells i venen ells pel seu compte. I així s’ha invertit aquest percentatge i ara el 80% dels pacients venen pel seu propi peu. Ja no fan ni la demanda a Urgències ni el triatge a Urgències. És a dir, que la posició de permanències està consolidada.”

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending