Per tot plegat, el Col·legi de Metges (COMA), de comú acord amb el ministeri de Salut i ja contemplant els darrers canvis introduïts en els protocols -els que es van anunciar aquest dilluns i els que es faran públics aquest dimecres-, ha activat un espai al seu lloc web (www.coma.ad), infrautilitzat fins ara, per tal de convertir-lo en una mena de metge virtual, d’algoritme diagnòstic. L’eina espera ajudar la població i descarregar els metges de capçalera d’una part de la feina que fan actualment.
Com ha explicat la presidenta del Col·legi de Metges, Meritxell Cosan, “des de Tots Sants els metges de primària han anat incrementant la seva feina a diari” i fins i tot aquests dies festius de Nadal, molts dels professionals han estat contactant amb els seus pacients Covid per fer-ne el seguiment. Actualment estan atenent una cinquantena de pacients al dia, entre visites presencials i telemàtiques. Entre persones amb Covid i ciutadans que pateixen altres patologies. Però aquests cinquanta casos de consulta diària són el màxim. I a partir de seixanta la situació podria sortir de mare.
Amb l’eina telemàtica activada aquesta mateixa tarda, els professionals de l’atenció primària esperen alliberar-se de feina burocràtica -respondre preguntes que ara resoldrà la màquina- i poder-se centrar en “l’assistència dels casos més complexes, ja sia de Covid o d’altres patologies”, ha explicat la metgessa referent Roser Bellmunt, vocal del COMA. Bellmunt, que ha reconegut que s’estan veient casos de Covid persistent amb més freqüència (entre un 15 i un 20%) de la que es preveia a l’inici, ha assegurat que actualment set de cada deu consultes que reben és per coronavirus. I que entre una i tres es podrien arribar a estalviar amb l’eina que ara es posa en marxa.
Cosa, juntament amb el també integrant del col·lectiu professional Xavier Avellanet, ha explicat que feia temps que s’estava treballant en la millora de la pàgina electrònica, encara en curs de construcció i en la posada en marxa d’una eina d’assistència, però que l’impacte de la variant Òmicron ha fet accelerar el procés. I ja no s’ha volgut esperar a demà a què s’anunciïn els nous circuits per a les persones contactes de positius. La presidenta del COMA no ha avançat detalls, però sí que ha defensat el nou protocol de comunicació de contactes per part del propi malalt de Covid.
“Hi ha unes normes de convivència que la majoria complim. A l’autopista s’ha d’anar a 120 quilòmetres l’hora; no s’ha de conduir parlant pel mòbil; ens hem d’aturar davant d’un pas de vianants; doncs això serà el mateix, i qui no respecta les normes, no respectarà aquesta. Però l’Oficina Covid tampoc no ha fet de policia. No crec que els contactes que se citin ara siguin menys veraços que els d’abans”, ha remarcat Cosan tot indicant que al capdavall, l’Oficina Covid citava les persones que el contagiat assegurava que havien estat en contacte amb ell.
L’IMPACTE DE LA SISENA ONADA
Roser Bellmunt ha reconegut que “la sisena onada l’estem notant molt” a nivell de l’atenció primària. Probablement només comparable a la primera onada, amb el desconeixement per bandera, però amb un confinament que va fer que es deixessin de veure moltes de les altres patologies, amb la qual cosa la situació va quedar compensada. Ara tot rutlla igual i hi ha més pressió a la primària. Per sort, han remarcat els tres intervinents, no a l’hospital.
Però no s’hi val a badar i, per tant, els tres metges han demanat a la població que continuïn respectant les mesures bàsiques -distanciament, mascareta, rentat de mans- i que evitin aglomeracions, fins i tot àpats amb certa gent. Test d’antígens tot sovint davant qualsevol cita ineludible i vacuna quan toqui. Cert, ha reconegut Cosan, que hi ha hagut una confiança excessiva en la vacuna. Però la vacunació, ha deixat clar, “ha tingut un efecte molt important i molt rellevant en el fet que la pressió hospitalària sigui portable”.
I és que la presidenta del COMA, especialista en ginecologia, ha recordat que en d’altres moments, amb tres mil casos actius com ara, l’hospital estaria col·lapsat. O més hi tot. I, per ara, no és el cas. Però també ha advertit que les dues properes setmanes el nombre de contagis encara poden anar a l’alça. De fet, com ha remarcat Avellanet, és molt complicat fer previsions, perquè no hi ha un patró clar no un precedent inqüestionable. Xavier Avellanet, oftalmòleg, ha recordat que la situació que s’ha viscut a Sud-àfrica no és comparable amb el cas d’Andorra. “El target és diferent”, ha dit fent referència al fet que la població africana ha passat l’Òmicron amb molta gent immunitzada de forma natural i en edats més joves que la societat andorrana, que a més passa ara per l’hivern i no pas per l’estiu.
ÈTICA I GESTIÓ
“No esperàvem la variant Òmicron”, ha manifestat una Meritxell Cosan que, en certa forma, ha admès que la sisena onada ha agafat desprevinguts tots els actors intervinents en la gestió directa de la crisi sanitària. Hi havia, d’una banda, molt desgast i, de l’altra, “tranquil·litat” per la vacuna. I va arribar el novembre i va fer tocar de peus a terra i veure la realitat. “Va agafar a tothom desprevingut. Però després tothom ha posat fil a l’agulla per tal de remar tots junts un altre cop”, ha afirmat la presidenta del Col·legi de Metges.
I Xavier Avellanet ha sentenciat: “No hi ha cap país del món que hagi fet les coses de forma modèlica. No seria ètic criticar la gestió. Perquè després de gairebé dos anys de pandèmia no hi ha cap model a seguir”. I ha posat l’exemple dels ‘experiments’ que s’estan fent a Israel i ha deixat clar que tampoc per al retorn a l’escola hi ha un camí clar i indubtable. Veure-les venir i anar actuant en conseqüència. Però amb tantes eines com sigui possible, que per això el COMA semi-estrena web. I metge virtual.
Comentaris (17)