Les mesures preventives centren les terceres Jornades sobre ferides cròniques i úlceres per pressió

Onze ponents de diferents sectors compartiran el seu coneixement per oferir una nova visió sobre aquestes lesions que fan que el pacient hagi de passar per una curació molt més llarga

Un instant de la ponència del doctor Joan Enric Torra sobre la prevenció.

El Centre de Congressos d’Andorra la Vella acollirà durant tot el dia d’avui i demà les III Jornades internacionals sobre ferides cròniques i úlceres per pressió que comptaran amb la presència de múltiples experts del Grup Nacional pel Estudi i Assessorament d’Úlceres per Pressió i Ferides Cròniques (GNEAUPP), així com experts del país que formen part dels grups de treball de ferida crònica. La presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers d’Andorra (COIA), Gemma Ballester, ha posat en relleu la importància de les mesures preventives, per evitar que surtin aquestes lesions i que el pacient hagi de passar per una curació molt més llarga i amb un cost molt més elevat.

Al llarg de la jornada, onze ponents de diferents sectors com consultors clínics, infermers o fisioterapeutes compartiran el seu coneixement, l’evidència científica, així com totes les qüestions referents a les ferides alleujades per pressió, amb l’objectiu d’assolir una visió nova i pionera envers les ferides, ja que és un tema important perquè no només afecta la salut del pacient, sinó també a la seva qualitat de vida i al seu estat emocional”, ha apuntat Ballester.

La ferida crònica i úlcera per pressió són lesions que es produeixen arran de la immobilitat d’una persona quan estats ingressats a l’hospital o a l’UCI i fa moltes hores que estan en la mateixa posició. És per aquest motiu, que la presidenta del COIA, ressalta la importància d’efectuar les mesures preventives per evitar que surtin aquesta mena de lesions que després “tenen una curació molt més llarga i amb molt més cost per la sanitat que si es previnguessin prenent certes mesures que es poden dur a terme”.

L’esdeveniment ha començat amb la ponència del consultor clínic en integritat cutània i seguretat del pacient, el doctor Joan Enric Torra, que ha exposat davant dels pacients la importància de la prevenció. Després d’una pausa, hi ha hagut la ponència de dos infermers que han donat consells i recomanacions sobre el que no s’ha de fer en aquests casos, i finalment la infermera d’hospitalització a cirurgia de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, Anna Carbonell, ha explicat les complicacions que poden derivar d’una ferida quirúrgica.

La sessió es reprendrà aquesta tarda amb diferents tallers sobre l’ús dels materials, la salut postural o l’exploració del peu, una de les zones més afectades per aquesta mena de ferides. De cara a demà, continuaran les ponències sobre lesions cutànies, cremades en atenció primària i la seguretat del pacient.

Etiquetes: