Mas defensa que s’han donat prou eines als professionals per aplicar la història clínica compartida

La ministra confirma que l’expedient obert a un centre d’imatge és pel fet que no compleixi l’obligació legal de fer servir el sistema, però no pas per un mal ús, i indica que s’està a l’espera de rebre les al·legacions dels responsables de l’establiment

Una facultativa mira una radiografia.

Salut ha recordat que tot professional sanitari convencionat amb la CASS ha de fer servir obligatòriament la història clínica compartida. I, sobretot, bolcar la informació en el sistema perquè altres facultatius la puguin consultar. La ministra, Helena Mas, ha defensat, davant l’expedient obert a un centre d’imatge que no està complint aquesta obligació, que des del Govern s’han posat totes les eines necessàries per facilitar als centres mèdics la seva implementació. Un d’ells, un establiment d’imatge, té, ara mateix, un expedient obert per no fer-la servir.

Mas ha volgut ser prudent i recordar que el procediment està en marxa. De fet, en pocs dies els responsables del centre haurien de presentar les seves al·legacions. La ministra ha recordat que “tots els prestadors tenen l’obligació de fer servir la història clínica i aquest en qüestió no ho està fent”.

Per tant, seria un no ús, però, després de diferents preguntes, la titular de Salut ha acabat aclarint que el fet es quedaria aquí i que no s’investigaria cap accés indegut. Simplement, l’establiment en qüestió no té implementat el sistema que ha de permetre-li bolcar els resultats de les proves que es fan als pacients perquè pugui ser consultada, sense anar més lluny, pel metge que les ha encomanat.

Expedient informatiu a un centre de radiologia per no bolcar dades a la història clínica compartida

I això, ara mateix, contravindria la llei. A més, Mas ha volgut defensar que, des del ministeri, s’han donat totes les facilitats del món perquè els diferents professionals del país puguin implantar el sistema als seus centres. “S’han proporcionat eines i mesures perquè tots els prestadors puguin vincular-se a la història clínica compartida”, ha recordat. També, ha apuntat, “s’han fet formacions i hi ha un telèfon disponible per a dubtes i incidències”. Per tant, això no pot ser una excusa.

Des del Govern, s’ha volgut apostar per la “prudència” tot recordant que l’expedient informatiu ha de fer el seu curs. Per això, malgrat ser preguntada, ha indicat que “és precipitat parlar de possibles conseqüències”. Caldrà veure, per exemple, quines explicacions es donen des del centre d’imatge en qüestió i, a partir d’aquí, continuar amb el procés.

Etiquetes: