La Fundació Josep Carreras es mostra disposada a compartir sinergies amb Grifols a Andorra

El ministre de Salut assegura que arran de la gestió de la pandèmia i de l’anunci de la multinacional farmacèutica de la seva decisió d’obrir un centre de recerca al Principat, altres institucions s’han interessat per iniciar col·laboracions

Una imatge de l'Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras.
Una imatge de l'Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras. arxiu

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha assegurat que l’aterratge previst de Grifols al Principat, amb un projecte de recerca sobre immunologia a Ordino (conegut amb les sigles PYRC) ha suscitat l’interès d’altres firmes o institucions que voldrien implantar-se a Andorra per col·laborar amb la multinacional farmacèutica. Es tractaria d’Illumina, “primera empresa mundial de la seqüenciació genòmica”, i la Fundació Josep Carreras, especialitzada en la recerca del càncer, i especialment de leucèmies i limfomes.

Martínez Benazet, que ha comparegut aquest dimarts al Consell General, ha declinat donar gaires detalls dels projectes de les dues institucions esmentades perquè tot plegat està “en una fase embrionària”. Però l’interès és “cert, encara que inicial”. La Fundació Josep Carreras “ha sigut el darrer en posar-se en contacte amb nosaltres però amb molta il·lusió” atès que els responsables de dita institució veurien al Principat “un marc (legal) molt segur” que ha d’acabar dotant la llei de recerca en què s’està treballant.

Martínez Benazet assegura que l’interès d’institucions com la promoguda pel tenor català o Illumina “és molt embrionari però és real”

La fundació promoguda pel conegut tenor català -amb un peu al Principat i que ben aviat farà un concert al país impulsat per Crèdit Andorrà- és una potència en investigació sobre cèl·lules cancerígenes, especialment les que tenen a veure amb la leucèmia, que va patir Carreras. Una possibilitat podria ser la de fer un “conveni d’utilització d’estructures” amb Grifols quan aquesta posi en marxa, a finals del 2023 si se segueix el calendari, el seu laboratori a Ordino. Amb Illumina  passaria més o menys el mateix.

Martínez Benazet ha fet aquestes explicacions al tomb d’una compareixença davant la comissió legislativa de Sanitat, al Consell General, per exposar les darreres impressions i dades en relació amb la gestió de la pandèmia. El titular de Salut, com ja va advertir aquest dilluns, ha remarcat que una vegada comença la desacceleració de la variant Òmicron s’entra “en una nova etapa”. Martínez Benazet s’ha mostrat optimista però prudent alhora. Amb “incertesa”, ha dit, “pensem que el futur ha de ser millor que el present” i “augurem que la propera tardor” les variants de Covid que arribin seran “Òmicron i similars” i amb unes formes lleus.

Davant els parlamentaris, el ministre ha repassat davant els consellers generals la majoria de dades i informació que va donar en la seva intervenció telemàtica en la jornada inaugural de la secció andorrana de la Societat Catalana de Biologia i ha dit que “ha de passar tot un cicle per veure si la pandèmia s’ha acabat”, atès que hi ha molt poca documentació i “hi ha moltes preguntes per respondre”.

RECERCA

El ministre, que ha repassat debilitats i fortaleses del Principat davant la crisi del coronavirus, ha assegurat que la pandèmia ha obert algunes oportunitats a nivell de recuperació de talent en matèria de recerca i de biologia. Ha estat en aquest marc quan ha recordat la voluntat de Grifols d’establir-se al Principat. També ha explicat que Hologic, “que es dedica a la salut de la dona”, “voldria posar un peu al país”.

Sobre aquest centre d’investigació ha explicat l’anècdota, a preguntes de l’Altaveu, que el president de la societat, un belga, esquiava a Andorra quan va esclatar la pandèmia i s’hi va quedar confinat. “Veient com es gestionava la crisi en relació amb el seu país” i també comprovant l’entorn natural, de seguretat i confiança al Principat, l’home es va decidir establir al país. Com posteriorment faria el director general de la firma que ha cedit les màquines per produir resultats de TMA.

Joan Martínez Benazet durant la compareixença.
Joan Martínez Benazet durant la compareixença. Toni Solanelles
 

En relació amb el centre de recerca de la farmacèutica d’origen català és on Martínez Benazet situa l’interès de la Fundació Carreras i Illumina per poder compartir sinergies. Hi ha un “acostament” de l’administració amb aquestes dues institucions. Martínez Benazet, que ha remarcat que “és tot molt embrionari i és real”, ha ressaltat també el paper del Laboratori Nacional d’Epidemiologia. Entre aquest laboratori local i el PYRC, segons el ministre, s’hauria de muntar un ‘hub’ de biorecerca.

Tot plegat, i aquí hi podrien entrar Hologic, Carreras o Illumina, forma part, o hauria de formar part, d’una imbrincació “en xarxa i en la qual nosaltres ens hi hem d’apuntar” perquè si bé Àsia continuarà sent capdavantera en la fabricació industrial material, Europa ha de jugar altres cartes. “Podrà ser potent en la indústria del coneixement, de la recerca i la innovació.” I Martínez Benazet i el Govern, ha dit el ministre, no en vol quedar al marge. Menys encara quan molts joves del país que estudien o investiguen a l’estranger estan engrescats en tornar a casa.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending