La majoria accepta la creació d’un Observatori de Salut Mental i d’Addiccions

Demòcrates i Ciutadans Compromesos esmenen la moció sobre el pla contra el suïcidi presentada pel PS però demanen més temps per a la creació d’aquest organisme i un estudi previ dels indicadors a tenir en compte per a la seva activitat

Un rètol indicatiu del centre de salut mental a la façana de l'hospital.
Un rètol indicatiu del centre de salut mental a la façana de l'hospital. ARXIU

La majoria es mostra disposada a donar suport a la moció del grup socialdemòcrata en al qual es demana que en un termini de tres mesos Salut aprovi un pla estratègic per a la prevenció dels suïcidis. Ara bé, demana introduir algunes modificacions. Per exemple, considera que, si bé no és mala idea impulsar un Observatori de salut mental, cal donar més temps per fer-ho. També retoca el text perquè s’entén que no es pot culpar el SAAS de manca de recursos en aquest àmbit on, cert, la demanda ha crescut de forma important des de la pandèmia.

Així es pot comprovar en les sis esmenes que els dos grups (Demòcrates i Ciutadans Compromesos) han presentat a la moció, que s’ha de votar dilluns al ple del Consell. Cap d’elles, però, modifica la primera encomana que el text origina fa al Govern. Aquesta demana “redactar i aprovar un pla estratègic nacional de prevenció i lluita contra el suïcidi (2024-2028) en un termini màxim de tres mesos amb l’objectiu de reduir la prevalença i l’impacte de la conducta suïcida a través d’un sistema integrat i eficient de prevenció, intervenció i seguiment que tingui en compte la perspectiva de gènere, amb la priorització dels grups de més risc en les seves accions i plantejaments”.

Per tant, la majoria ja veu bé aquest encàrrec. Fonts consultades ho argumenten recordant que es tracta d’una tasca que Govern ja està impulsant, tot i que no té data concreta. El PS, però, també volia que es creés i es posés en funcionament un Observatori de Salut Mental i Addicions en un termini màxim de quatre mesos. DA i CC comparteixen el fons de la demanda, però consideren que cal donar més temps. Per això, en la sisena de les esmenes plantejades insten l’executiu que “amb l’objectiu de crear i posar en funcionament un Observatori de Salut Mental i Addicions desenvolupi abans de la finalització de l’any 2024 els indicadors necessaris a tal efecte i que, abans de la finalització del primer semestre del 2025, presenti una proposta d’implantació de les activitats que ha de desenvolupar” aquest futur òrgan.

En la resta de les esmenes, DA i CC aposten per fer petites variacions als arguments aportats pel PS per justificar l’encomana. Així, es prefereix que no es parli de manca de recursos a l’àrea de Salut Mental, com ho feia el text inicial sinó que s’apunti que hi ha un “increment de la demanda -amb el consegüent augment de la pressió assistencial”. Es considera “del tot injust” atribuir que temps d’espera per tenir visita hagi crescut a una presumpta manca de recursos, ja que, es recorda, la plantilla de psiquiatria s’ha incrementat i s’han convencionat psicòlegs per compte propi. També es defensa que existeix un protocol d’actuació per fer front als intents de suïcidi i també plans en aquest àmbit. Per últim, es vol suprimir el paràgraf on es parlava d’una “sobrecàrrega de feina” que es deuria al fet que els ministeris de Salut o Afers Socials no l’estarien fent.

La moció s’ha de votar dilluns al ple del Consell. Caldrà veure ara si els grups arriben a un acord per adaptar el text a la petició de Demòcrates. En tot cas, tot fa pensar que, en aquest punt, és força factible un acord entre totes les parts que hauria de permetre la seva aprovació.

Comentaris

Trending