Josep Saravia: “Al Govern se li'n fot que els pacients pateixin quan van a fer la radioteràpia”

El president d’Assandca considera que hi hauria una xifra de casos suficient perquè es pogués tirar endavant una unitat al país, i després de llegir l'informe de l'assessor Raimon Miralbell anuncia accions a la tardor per exigir dades reals de malalts

El president d'Assandca, Josep Saravia.

L’Associació Andorrana Contra el Càncer torna a exigir al Govern que faciliti les dades reals sobre les persones que pateixen càncer. El seu president, Josep Saravia, assegura que hi ha una xifra de casos suficients al país perquè la unitat de radioteràpia funcioni al país, una xifra, creu, per sobre del que el doctor Raimon Miralbell ha fixat en el seu informe. Té clar que si no les fa públiques és perquè “no ho podria justificar i es tracta merament d’una decisió política”.

“Mentre hi hagi aquest Govern la radioteràpia no tirarà endavant”. Així de contundent s’ha mostrat Saravia després de llegir l’informe de l’assessor de l’executiu, el doctor Raimon Miralbell. Manifesta que “l’expert es basa en unes dades que no són les que hi ha actualment”. En l’escrit exposa que perquè funcioni correctament es necessitarien entre 245 i 250 pacients mínim. Una xifra que, segons el president d’Assandca a Andorra ja hi seria. “Creiem que hi ha més de 400 nous casos de càncer cada any al país i el 60% necessitaran radioteràpia. Això vol dir que vora els 300 necessitaran tractament, mentre que el doctor calcula que n’hi hauria entre 120 i 150”.

Els estudis sobre la radioteràpia deixen oberta la possibilitat de fer-la a Andorra

“Saravia creu que “es tracta d’una decisió política” i alerta que “qui pateixen són els pacients i no els polítics”

Un argument el de l’associació, que desmuntaria la negativa del Govern. Considera que “es tracta d’una decisió política” i alerta que “qui pateixen són els pacients i no els polítics”. Saravia assegura que el tractament que es fa a Barcelona és bo, però “el temps de viatge fa perdre’n la qualitat”. Arribats en aquest punt des de l’entitat ja en comencen a estar farts perquè “el malalt pateix quan el viatge supera els 100 quilòmetres, però això al Govern se li'n fot”.

Josep Sarabia lamenta que Salut s’enroqui en una decisió basada en l’economia quan es podríem sumar els pacients de l’Alt Urgell, Cerdanya i Pallars Sobirà. Per aquest motiu, la intenció és tornar a llegir l’informe en el qual el doctor Miralbell no descarta el projecte i “començar a exigir al Govern que tregui les dades fefaents”. Una de les mesures que planteja és una recollida de signatures demanant aquesta informació i si els hi donen la raó que es depurin responsabilitats”. Conclou que “l’executiu ha de complir amb les seves promeses i si no treu la informació és perquè no tindrien arguments per justificar la decisió”.

Etiquetes: