El Govern, a través de la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ha reconegut que hi ha tres mil mostres pendents d’analitzar -i cada dia que passa se n’acumulen de noves- però ha assegurat que el retard només puntualment va més enllà de les 72 hores de màxim que l’administració va anunciar dissabte, a través d’una discreta piulada, que passava a ser el nou límit, després d’estar anunciant durant dies que el terme de la comunicació dels resultats se situava entre 24 i 48 hores. La demora, s’ha dit, és molt més gran en molts casos i el retard està causant un veritable maldecap en moltes famílies.
Els comentaris en grups de missatgeria de mòbil -entre pares d’escolars, per exemple- o els missatges a través de les xarxes socials especialment entre persones de certa rellevància pública han evidenciat el neguit i el malestar. Menors que han hagut de sotmetre’s a la segona prova TMA sense tenir el resultat de la primera i, doncs, no saber què han de fer. Centres escolars exigint als alumnes que acudissin a classe mentre no tinguessin el resultat, tot i el risc d’estar infectats i anar contagiant.
Assalariats que no s’han presentat a treballar en espera dels resultats i que veuen ara com els seus responsables empresarials els adverteixen que si la prova acaba resultant negativa aquells dies d’absència en el lloc de treball serà descomptat de les jornades previstes per a vacances davant l’enuig d’una part i de l’altra. I tot plegat comportant una desorganització de l’alçada d’un campanar amb protocols que ni aquells que els han dissenyat no acaben de tenir clars. O no saben resoldre quan el cas concret se surt del paràmetre estàndard.
TMA? QUÈ ÉS LA TMA?
Per acabar-ho d’adobar, i davant el retard que hi està havent amb la comunicació dels resultats de les TMA, alguns ciutadans haurien acudit a sotmetre’s a una prova diagnòstica amb la tecnologia PCR, que és la que usen els laboratoris privats. I tot sovint no hi ha coincidència entre els resultats de la mateixa mostra o similar en un sistema o l’altra. Això té una explicació que des de Salut sempre s’ha posat sobre la taula, però que el ciutadà no comprèn o no n’està al cas sempre.
La tecnologia TMA és molt més sensible que la PCR, amb la qual cosa la primera pot donar positiu abans i es pot allargar fins més tard que la segona, que és el sistema més internacionalment reconegut. De fet, el sistema TMA, facilitat per interessos comercials a Andorra per les firmes Grifols i Hologic, està molt poc emprat arreu del món. El seu èxit ha estat molt escàs. D’aquí potser també el fet que estigui costant tant que es repari la màquina espatllada. I és que ja des de principi de la setmana passada una de les dues ‘processadores’ amb què compta el Principat va evidenciar deficiències.