“Hi ha una part dels joves molt desmotivada que s’acaba refugiant en tòxics, alcohol o pantalles”

L’Associació en defensa dels joves en risc d’Andorra assegura que les dades que conté l’Observatori de la Infància “evidencien la realitat de la societat” i torna a reivindicar l’educador de carrer com a figura clau per poder donar suport als adolescents

L'addicció a les pantalles és una de les pràctiques de risc associades als joves.
L'addicció a les pantalles és una de les pràctiques de risc associades als joves. ARXIU

La presidenta de l’Associació en defensa dels joves en risc d’Andorra (ADJRA), Sandra Cano, considera que els resultats que conté l’Observatori de la Infància en relació amb el benestar mental “evidencia la realitat de la societat” en què hi ha “joves que són uns cracs i serveixen per a tot però també hi ha una part molt desmotivada i que s’acaben refugiant-se en tòxics, alcohol o pantalles”. Cano ha reivindicat la necessitat dels educadors de carrer i ha lamentat la “manca de professionals que hi ha” a nivell de salut mental al país.

L’Observatori promogut per Unicef Andorra i elaborat per Andorra Recerca + Innovació (AR+I) posava en relleu que un de cada deu adolescents del país té idees suïcides dos o més dies a la setmana i que un 16% d’aquests menors presenten símptomes compatibles amb una depressió greu o molt greu. Són dades que la presidenta d’ADJRA troba realistes però alhora preocupants i reclama alternatives per mirar de compensar la manca de professionals que, assegura, “no és culpa de ningú” però que també és real.

Cano parla de medicines alternatives, de fomentar la pràctica de l’esport i dietes més sanes i més equilibrades. I també potenciar oci alternatiu perquè no s’hagi de caure en segons quines pràctiques. “Hi ha d’haver més recursos, un ventall de possibilitats més gran”, remarca la presidenta de l’associació que vetlla pels joves amb dificultats i trastorns diversos i les seves famílies.

Cano té clar que a nivell de “salut mental, els joves estan patint una nova pandèmia”

Sandra Cano, que ha explicat que “s’ha de fer molt més rebombori” amb la qüestió del xat que juntament amb la línia verda s’han posat en marxa per intentar ajudar aquelles persones, especialment joves en el primer cas, que es troben soles, o les que tenen idees autòlitiques. La presidenta de l’ADJRA exposa que “els joves necessiten parlat molt” i per això creu que s’hauria de potenciar la figura de l’educador de carrer, “perquè vagi a buscar aquests joves” i els ofereixi el suport que calgui.

I és que Cano té clar que a nivell de “salut mental, els joves estan patint una nova pandèmia” i això queda reflectit en addiccions cada cop més potent. Cert que “hi ha una cosa positiva: ara se’n parla i abans no se’n parlava”. Però col·lectius com l’ADJRA estan d’allò més preocupats, per exemple, per l’ ‘enganxament’ a les pantalles o el vàpers. Aquesta darrera pràctica, assegura Cano, “ens preocupa molt. Hi ha menors vapejant amb els pares que no tenen en compte del perill i l’elevat risc d’addicció que comporta”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending