Un grup d’experts recomana a Andorra tancar fronteres per frenar els contagis

L’informe del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya alerta que el Principat és el país amb més incidència del coronavirus en les dues darreres setmanes

Comentaris

La frontera amb França.
La frontera amb França. POLICIA D'ANDORRA

Andorra hauria de tancar les seves fronteres si vol reduir els contagis i frenar l’expansió del coronavirus. Almenys aquesta és l’advertència que fan els experts del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politènica de Catalunya, que fan un seguiment de la pandèmia a tota Europa. Adverteixen, de fet, que les xifres del Principat són especialment preocupants.

De fet, remarquen, Andorra és, ara mateix, el país del món amb una major incidència de la Covid-19 per cada 100.000 habitants en els darrers catorze dies, segons l’informe enviat pel grup a la comissió europea. Actualment, se situa per sobre dels 1.600 casos. La dada ha anat creixent sense fre des de la segona quinzena de juliol.

Per als experts, davant aquesta realitat, cal tancar les fronteres per “evitar el nombre de contactes”, un element que es considera clau per a un país que viu dels serveis i del sector turístic. De fet, alerten que les xifres al Principat són molt més negatives que les registrades als Estats d’origen dels visitants.

La proposta, però, està llunyana de les intencions que ha mostrat, almenys en públic, el Govern. El cap de l’executiu sempre ha dit que, per ara, aquesta “no és una opció”, tot remarcant que les pèrdues econòmiques serien considerables. L'informe en qüestió està finançat per la UE i diàriament s'envia a la Comissió Europea. Els detalls relatius a Andorra daten del 23 d'octubre. És a dir, de divendres passat.



QUÈ DIU EXACTAMENT L’INFORME SOBRE ANDORRA...

Avui centrem la nostra atenció en un país petit, Andorra. Amb una població de 77.543 habitants, té una renda per capita de 40.886 dòlars, un valor superior al dels seus veïns: França 40.494 dòlars i Espanya 29.614 dòlars. Un país amb un sistema sanitari d’alta qualitat que, en alguns rànquings, apareix entre els 5 primers del món. La seva despesa sanitària per capita és de 4.041 dòlars, lleugerament inferior a la de França 4.380 dòlars, però molt superior a la d’Espanya, de 2506 dòlars.

Durant els mesos de març i abril van controlar adequadament la pandèmia, tot i assolir valors A14 superiors als de França i Espanya. Finalment van aconseguir tenir fins i tot uns quants dies amb zero casos nous. Malgrat això, a mitjan juliol l’epidèmia va tornar i es va iniciar un creixement sistèmic. Ara mateix, i a partir de mitjan de setembre, els casos nous superen clarament els dels seus dos veïns, França i Espanya, per capita. Actualment és el país amb l’A14 més gran del món i, al mateix temps, probablement un dels països amb més nombre de proves per capita.

Si la hipòtesi d’un nivell de contacte superior a la mitjana per a destinacions basades principalment en el turisme fos correcta, Andorra hauria de tancar les fronteres per reduir la incidència i deixar que la vigilància epidemiològica controlés la situació interna

Andorra és un país de serveis (senderisme, pistes d’esquí, comerç), la seva economia depèn en gran mesura de les visites dels seus veïns de França i Espanya. Una part important de les visites turístiques són d’un dia o d’uns dies: visites per anar de compres, fer excursions, gaudir de les pistes d’esquí.

Si tenim en compte la influència del turisme en la situació epidemiològica, potser inicialment sembla que la incidència hauria de ser proporcional a la mitjana ponderada de el país i els països dels visitants. Mirant el comportament d’Andorra, potser haurem de valorar que la situació depèn especialment del nombre de contactes que es realitzen, no només de la incidència del país d’origen. En altres paraules, si tenim moltes visites, és possible que tinguem molts contactes amb persones contagioses. Cal avaluar-ho acuradament. Les possibles conclusions no només són importants per a Andorra, sinó per a totes les possibles destinacions turístiques.

Si la hipòtesi d’un nivell de contacte superior a la mitjana per a destinacions basades principalment en el turisme fos correcta, Andorra hauria de tancar les fronteres per reduir la incidència i deixar que la vigilància epidemiològica controlés la situació interna.



 

Etiquetes

El ministre Jordi Gallardo just abans d'iniciar una de les trobades, telemàtiques, relatives a la Cimera iberoamericana.

Relacionat

Gallardo s’encomana a “les gestions oportunes” per reduir l’impacte d’un eventual tall de frontera

Comentaris (19)

Trending