El centre, el Pyrenees Immunology Research Center (PYIRC), estarà especialitzat en el desenvolupament de tractaments per a trastorns del sistema immunitari que poden causar patologies com malalties autoimmunitàries, càncer o malalties infeccioses emergents. També acollirà conferències, simposis i programes educatius i promourà la conscienciació sobre les malalties immunològiques. Quan estigui acabat l’any 2023, el centre de recerca serà un dels pocs d’Europa dedicats a la immunologia i espera atraure a científics i tècnics de múltiples disciplines d’arreu del món, reconeguts en l’àmbit de la investigació translacional i clínica.
Quan estigui acabat l’any 2023, el centre de recerca serà un dels pocs d’Europa dedicats a la immunologia i espera atraure a científics i tècnics de múltiples disciplines d’arreu del món
La recerca del centre també inclourà col·laboracions amb equips d’altres instituts de recerca internacionals de referència. El centre de referència en immunologia estarà ubicat a Ordino, en terrenys de casa Rossell com ja s’havia deixat entreveure fa temps, i el dissenyaran Grifols Engineering i Grifols Innovation and New Technologies (GIANT), que disposen d’una àmplia experiència en el desenvolupament d’instal·lacions punteres per a la recerca i la producció en el sector de la salut. El centre de recerca immunològica el lideraran prestigiosos científics multidisciplinaris que treballaran en línies de recerca pròpies i alhora promouran investigacions en línia amb altres equips de recerca internacionals. També es preveu que el centre pugui acollir diferents equips per al desenvolupament de projectes científics específics de l'àmbit sanitari. L'acord estipula que Andorra es beneficiï de manera prioritària dels productes que es desenvolupin en aquest Centre.
Pel disseny i la construcció, així com la selecció de materials, es tindran en compte criteris ambientals i es respectarà en tot moment l’entorn natural. A més es farà un ús eficient de l’energia i l’aigua, i s’utilitzaran tecnologies avançades per garantir-ne la sostenibilitat. Des de la fase inicial del projecte es treballarà per obtenir la prestigiosa certificació LEED (Líder en Eficiència Energètica i Disseny Sostenible).
Amb un xarxa de recerca creixent a nivell mundial que inclou més de 1.200 persones en 10 centres de R+D+i, Grifols aportarà els seus profunds coneixements científics i experiència en gestió de laboratoris per dirigir el nou centre d’investigació andorrà, que estarà equipat amb les instal·lacions i sistemes més avançats, i les últimes tecnologies en bioinformàtica i anàlisi de dades.
Valoracions
“El Govern d’Andorra valora molt positivament aquesta iniciativa, especialment de cares al context postpandèmic, ja que respon als objectius inclosos en el full de ruta de l'executiu de diversificar l'economia apostant per sectors prioritaris com la biotecnologia, la investigació i el progrés tecnològic, tot fomentant la innovació, l'atracció de talent i les activitats d'alt valor afegit”, ha afirmat Xavier Espot, cap de Govern.
“A Grifols estem orgullosos de construir unes instal·lacions de R+D+i en immunologia del més alt nivell al sud d’Europa, en un entorn natural i inspirador com són els Pirineus andorrans. El centre es vol convertir en un referent internacional per avançar el coneixement del sistema immunitari i desenvolupar teràpies que millorin la salut i la qualitat de vida de les persones”, comenta Víctor Grifols Deu, co-conseller delegat de Grifols.
La multinacional farmacèutica tindrà la majoria del consell d’administració de la nova entitat constituïda, i la resta de càrrecs correspondran al Govern. La inversió prevista és d’uns 25 milions d’euros per a la construcció del centre i d’aproximadament 7 milions d’euros en costos operatius anuals associats a l’activitat de recerca
Grifols a través de GIANT serà propietària del 80% del ‘joint venture’ que s’ha creat per desenvolupar i gestionar el nou centre de R+D+i. La resta pertanyerà al Govern a través de l’agència de promoció econòmica del Principat, Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), integrada a ACTUA. El Govern cedirà l'ús dels terrenys públics esmentats a l'ADI per tal que aquesta societat projecti la construcció de la seu del centre de recerca científica
La multinacional farmacèutica tindrà la majoria del consell d’administració de la nova entitat constituïda, i la resta de càrrecs correspondran al Govern. La inversió prevista és d’uns 25 milions d’euros per a la construcció del centre i d’aproximadament 7 milions d’euros en costos operatius anuals associats a l’activitat de recerca. Grifols aportarà tot el suport econòmic necessari per construir el centre i desenvolupar el projecte. L’ADI aportarà 200.000 euros anuals.
Durant els pròxims mesos es formalitzarà la cessió de l'ús dels terrenys i s'iniciarà el procés de declaració del projecte d'interès nacional, per a la qual cosa el Govern tramitarà prèviament les modificacions legals oportunes per fer-ho possible. De la mateixa manera es desenvoluparan, per part de la farmacèutica, els plans arquitectònics de construcció i gestió de l'edifici així com els plans d'explotació i de recursos tècnics i humans per al compliment dels objectius del centre de recerca.