Govern repartirà 8.000 calces o copes menstruals reutilitzables entre les dones joves

La campanya -sota el lema ‘La meva menstruació, la meva decisió’- persegueix per un costat conscienciar sobre l’ús de material que té menys impacte sobre el medi ambient i fomentar una bona salut sexual i reproductiva, trencant estigmes i tabús

Pérez, Casal, Cadena i Vargas ensenyen els productes.

El Govern repartirà fins a 8.000 productes menstruals reutilitzables entre les dones joves del país. Les que tinguin entre 12 i 35 anys. Més concretament, calces o copes. La campanya, sota el lema ‘La meva menstruació, la meva decisió’, té diferents objectius que abasten vessants ben diferents: des de trencar l’estigma i el tabú que envolta aquesta part de la salut reproductiva i sexual fins a conscienciar de la necessitat de fer servir material que generi menys perjudici al medi ambient. El repartiment es començarà a fer durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus, a partir del 18 de novembre.

La campanya ha estat presentada aquest dilluns i hi col·laboren Govern -via els departaments de Medi Ambient, Salut i Igualtat- i el Fòrum Nacional de la Joventut. S’han destinat més de 90.000 euros a l’adquisició del material que es posarà a disposició: 8.000 productes. Per un costat, calces menstruals. Per l’altra, copes. Cada persona haurà de decidir què prefereix.

La iniciativa es dirigeix a dones d’entre 12 i 35 anys, que podran demanar el producte als punts d’informació juvenil o als centres d’atenció primària. Posteriorment, durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus es farà el repartiment. També es preveu una xerrada el 18 de novembre oberta a la ciutadania per explicar com s’han de fer servir.

El ministre de Medi Ambient, Guillem Casal, ha explicat que la campanya persegueix diferents objectius. En el seu àmbit, ha quedat clar, la conscienciació de la necessitat de fer servir productes que, en poder-se fer servir més d’un cop -i de fet, durant anys en el cas de les copes o les calces- suposen evitar un perjudici per a la natura. En aquest sentit, ha volgut posar en relleu que les compreses o els tampons tradicionals “triguen 500 anys a descompondre’s” i que “durant la vida fèrtil es poden fer sevir fins a 17.000”. Així, això suposa 180 quilograms de residus, pels 2,4 que, es calcula, es generarien utilitzant aquest material”.

Calces i copes mentruals.

Per això, s’intenta buscar “un canvi d’hàbits” especialment entre la gent jove i que s’aposti cada cop més per aquest material. Paral·lelament, com han assenyalat les secretàries d’Estat de Salut i d’Igualtat, Cristina Pérez i Mariona Cadena, també es busca “trencar els tabús i l’estigma” que encara voregen la menstruació de les dones. “Això se supera parlant-ne lliurement”, ha comentat Pérez. Per la seva banda, Cadena ha defensat que la campanya suposa “un pas més per garantir la igualtat i impulsar una societat més equitativa i justa”.

Les calces i les copes han estat fabricats, segons ha explicat Casal, per tallers que treballen en l’àmbit de la inclusió sociolaboral. Inicialment, es rebran 5.130 productes (3.630 calces i 1.500 copes) per posteriorment demanar, si cal, la resta. Els càlculs indiquen que, actualment, 11.832 dones es troben en aquesta edat i la previsió és que “un 60% o 70%, pel que sabem d’experiències similars a altres països, s’hi poden mostrar interessades”.