Ciutat de Valls va estrenar a finals d’agost el dotzè CAP que hi ha al Principat i el quart de la parròquia d’Andorra la Vella. Un espai de gairebé 200 metres quadrats que disposa de dues sales d’infermeria, una sala de visita del metge de capçalera, una sala assistencial polivalent, un despatx per treball o educador social, a més de l’àrea de suport i l’àrea administrativa. Un conjunt de serveis que aquest dijous, durant la inauguració oficial de l’equipament, tant el cap de Govern, Xavier Espot, com el cònsol major d’Andorra la Vella, Sergi González, han destacat que beneficiaran especialment un barri “dels més densament poblats i amb un percentatge més gran de persones grans” que ja no hauran de desplaçar-se.
Espot i González han coincidit a reconèixer la tasca de la corporació comunal liderada per Conxita Marsol per aconseguir el CAP. “Va insistir i insistir i per tant, si no fos per ella avui potser no seríem aquí”, ha destacat el líder de l’executiu.
Espot també ha fet referència al repte inclòs en el pla nacional de salut per dotar l’atenció primària “dels recursos necessaris”, advertint que és el “primer nivell” d’accés al sistema de salut i per tant, un recurs imprescindible en la prevenció de malalties i hospitalitzacions.
Donat el context de creixement de la població que viu el país i qüestionat sobre la possibilitat de construir nous centres d’atenció primària, Espot ho ha descartat a curt termini. “Creiem que a través de les feines d’ampliació que es poden fer en alguns CAPs quedaríem suficientment coberts”, ha exposat. I ha reconegut que la “prioritat” que suposarà “una gran inversió” és l’ampliació de l’hospital, un projecte que ha definit com un “revulsiu importantíssim”.
De moment s’estan fent els estudis del projecte i analitzant els costos inicials que pot suposar, però ha recordat que era una promesa electoral i que comportarà la construcció d’un nou edifici a la parcel·la adjacent al centre mèdic actual i la connexió entre tots dos. Un projecte que permetrà que els serveis actuals “respirin” i fins i tot “crear serveis nous per ser absolutament capdavanters” i continuar tenint un sistema de salut públic “de qualitat i eficient”.
Segons ha detallat, la idea és que abans de final d’any es tingui un esborrany “bastant definit” de com a mínim, l’estudi de necessitats i una avaluació inicial del cost que pot suposar. Tot plegat per poder prendre decisions pressupostàries de cara al 2025.