“Andorra ha avançat tot el que ha pogut i el SAAS té un equip preparat per fer la recollida de còrnia”, de manera que la intenció del Govern seria poder posar en marxa el programa de donació de còrnia “el mes que ve”. Ara bé, tal com ha reconegut la secretària d’Estat de Salut, la decisió “no està a les nostres mans”. S’està pendent que el Banc de Sang i Teixits aprovi el conveni, però Pérez ha insistit que “l’interès general és tancar durant aquest mes de setembre” els últims serrells i que “l’últim trimestre de l’any puguem començar el procediment de recollida de còrnia”.
Pérez ho ha explicat en el marc de la roda de premsa de presentació de la campanya ‘Match tour: un tour per l’amor, l’amor per la vida’, impulsada per la Fundació Josep Carreras i a la qual se suma també el Principat. L’objectiu és assolir un total de 500.000 inscrits al Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO) i al país les accions es duran a terme dilluns. De les 17 a les 21 hores, a la plaça Guillemó hi haurà diverses activitats per atraure públic i sumar donants. Per inscriure’s al registre només cal tenir entre 18 i 40 anys i tenir un bon estat de salut general.
La coordinadora institucional de la Fundació Josep Carreras, Núria Marieges, ha explicat que actualment el REDMO té 480.000 donants i malgrat que “semblen molts, no ho són”. I és que la probabilitat de torbar un donant compatibles és d’una entre 3.500.
Igualment, ha destacat que encara hi ha molta falta de comunicació i d’informació sobre aquest tipus de donacions, ja que quan la gent sent parlar de “donants i medul·la, es pensen que ens hem de morir per ser donants i a més es confon medul·la espinal amb medul·la òssia i es té el concepte que és molt dolorós. És un dels nostres tabús”, ha lamentat Marieges.
DONANTS
En el cas d’Andorra, té inscrits 460 donants al REDMO. Pérez ha detallat que des del mes de gener d’aquest any se n’hi ha sumat una cinquantena de nous. A més, Marieges ha afegit que des que hi ha el programa de col·laboració en marxa, hi ha hagut dos donants que “han estat a les portes de ser donants efectius”.
La secretària d’Estat no ha pogut donar dades de quants malalts de leucèmia hi ha a Andorra, però des de la Fundació Josep Carreras es té constància que des del 2020 cap aquí hi ha hagut 10 pacients andorrans que han iniciat la recerca d’un donant no emparentat. En 8 casos se’ls ha trobat un donant compatible i 7 ja han arribat al trasplantament efectiu.
Finalment, i en relació amb l’acord que es va anunciar el març del 2022 amb la Fundació Carreras per impulsar projectes de recerca al país, especialment en l’àmbit de la biomedicina hematològica d’excel·lència i centrats, sobretot en la leucèmia, Júlia Carreras, membre del patronat de la Fundació, ha indicat que “s’està parlant i treballant però encara estem en una fase inicial”.
Comentaris