Deu sessions anuals a 45 euros cadascuna, punt clau de l’acord entre Govern i psicòlegs

Després de molts mesos de negociacions entre les dues parts, per fi s’ha arribat a una entesa per incloure els tractaments a la cartera de serveis de la CASS, i des de l’executiu s’ha aprofitat la campanya electoral per fer l’anunci

El cap de Govern en funcions, Xavier Espot, presideint la reunió amb el COPSIA
El cap de Govern en funcions, Xavier Espot, presideint la reunió amb el COPSIA SFGA/CEsteve

Les negociacions entre el Col·legi de Psicòlegs (COPSIA) i el Govern per incloure els tractaments psicològics a la cartera de serveis han arribat a bon port i aquest divendres s’ha anunciat. Des del gremi, no des de l’executiu, s’ha especificat que el nombre de sessions que es finançaran, deu anuals, i tindran un cost aproximat de 45 euros cadascuna. Aquesta entesa, per molt esperada que sigui, s’ha fet pública enmig de la campanya electoral i porta a pensar que s’ha aprofitat l’oportunitat, com amb diversos acords dels darrers dies.

Fumata blanca després de molts mesos de negociacions entre Govern i el COPSIA per incloure els tractaments a la cartera de serveis de la CASS. Dimecres hi va haver la darrera trobada entre les dues parts en què, algunes fonts apuntaven que l’entesa era total, tot i que el ministre Portaveu en funcions, César Marquina, es va limitar a dir que “s’anava per bon camí”. Doncs ha estat aquest divendres quan des de l’edifici administratiu s’ha considerat oportú fer la comunicació a l’equador de la campanya electoral.

La comunicació que ha fet el Govern no ha aportat gaires detalls, però s’ha indicat que “s’estableix que, per accedir-hi, caldrà una prescripció mèdica efectuada pel metge o pediatra referent, un psiquiatre o un metge especialista i s’inclou, en un annex, l’extensa relació de patologies que donaran dret a rebre aquesta prestació (totes aquelles en què l’estat del pacient permeti una intervenció psicològica”. En aquest sentit, la degana del COPSIA, Sílvia Palau puntualitza que s’inclouran trastorns de l’humor, com episodis maniàtics o depressius; trastorns afectius, neuròtics, com seria l’ansietat; trastorns com esquizofrènia; trastorns sexuals, com l’ejaculació precoç, o amb el postpart. També es farà un treball conjunt amb la Unitat de Desenvolupament Infantil per tal de treballar els trastorns dels nens.

Les sessions, s’apunta que “podran fer-se en format presencial o no presencial, sempre que aquestes últimes no superin un màxim de sessions concret, i es facin mitjançant la plataforma de videotransmissió habilitada especialment per garantir la intimitat del pacient i la confidencialitat de la informació”. Palau ha assegurat que aquest format de videotrucada “és molt innovador per nosaltres” i es podran fer un màxim de cinc, la resta hauran de ser presencials. Així mateix, el topall anual seran deu sessions amb un màxim d’una setmanal. Palau apunta, però, que mitjançant una avaluació amb el psicòleg es podrà fer una recepta de cinc consultes més. Per tant, podran arribar a ser-ne quinze a l’any.

El preu que s’ha aconseguit és de 45 euros per una sessió de 45 minuts, “que és un preu que creiem que està molt bé”, ha puntualitzat Palau

Pel que fa al copagament entre la CASS i l’usuari segons la Llei de la seguretat social, encara s’ha d’acabar de tancar, tenint en compte que la CASS ha de donar el vistiplau al conveni. Malgrat això, el preu que s’ha aconseguit és de 45 euros per una sessió de 45 minuts, “que és un preu que creiem que està molt bé”, ha puntualitzat Palau. El cost, però, és susceptible de canvis i que encara es pot configurar segons les recomanacions que es facin finalment. Amb tot, la degana assegura que els psicòlegs estan contents amb el que han aconseguit tancar en aquest sentit.

La valoració que es fa des del COPSIA és molt positiva, “hem hagut de negociar molt i intentar trobar el punt mig que ens interessava a nosaltres com a professionals i allò que necessita la població en general”. Sobretot, la cobertura de patologies és el punt fort d’aquesta inclusió a la cartera de serveis, “és un avenç molt, molt gran i tenim bones condicions de cara al pacient”. Un altre aspecte que ha agradat als psicòlegs és que s’avaluaran els resultats de la incorporació transcorregut el primer any de funcionament. Així, es podrà ajustar el servei tenint en compte el retorn que es tindrà des dels pacients i els professionals.

L’únic punt que, en certa manera, preocupa als psicòlegs és el moment de la posada en marxa. Ara, la proposta serà tractada pel Consell d’Administració de la CASS i, posteriorment, s’haurà d’aprovar pel Consell de Ministres. La conveniació, si tot va com hauria d’anar, entrarà en vigor tres mesos després de la seva publicació al BOPA. Per tant, no serà abans de l’estiu. Palau assenyala, però, que el fet d’haver tancat aquest acord és per ells una seguretat que, pròximament, es podrà començar a oferir aquest servei.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending