Fins a 3.000 mostres pendents de passar per les màquines TMA

Salut assegura que el retard es deu a l’avaria d’un dels dos aparells, que s’espera pugui estar de nou en funcionament ja aquest dimarts, i descarta per ara que els autotest d’antígens siguin vàlids per atorgar la baixa o que els laboratoris privats assumeixin proves diagnòstiques

Un home espera torn a l'entrada del centre on fan les proves TMA.
Un home espera torn a l'entrada del centre on fan les proves TMA. T. S.

El col·lapse de les proves diagnòstiques per determinar si s’ha contret o no el coronavirus és total. Així ho ha reconegut la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, que ha atribuït la situació principalment a l’avaria -ha assegurat divendres- d’una de les dues màquines TMA per analitzar les mostres. Ara per ara, hi ha fins a 3.000 que es troben pendents de passar pels aparells que es confia puguin estar de nou tots dos disponibles aquest dimarts.

Segons ha explicat Mas, que no ha pogut aclarir si la màquina que ha fet pana és la mateixa que ja havia donat problemes al llarg de la setmana passada, l’avaria va tenir lloc divendres. El motiu seria una placa electrònica i el seu recanvi ha d’arribar en les pròximes hores des de Bèlgica. Es confia que aquest dimarts l’aparell pugui estar novament en funcionament.

Una tècnica de laboratori col·locant mostres a la màquina que analitza sota el sistema TMA.

Relacionat

Col·lapse TMA

I ho farà amb molta feina pendent. Mas ha explicat que, ara mateix, hi ha fins a 3.000 mostres que estan pendents de ser analitzades. Això suposa que, ara mateix, les persones que s’han fet la prova diagnòstica triguin entre 48 i 72 hores a tenir els resultats. La secretària d’Estat ha indicat que cadascun dels aparells, que funcionen “nit i dia”, poden assumir uns 800 tests diaris.

Per ara, Salut descarta que una TRA feta a casa sigui vàlida per agafar la baixa i que els laboratoris puguin assumir les TMA a les quals no arriben les màquines Grifols

A banda d’aquest problema, que “ens ha limitat molt la nostra capacitat diagnòstica”, Mas ha assenyat un altre motiu: la ruptura d’estocs dels reactius. Es tracta d’una situació “no només d’Andorra sinó de tota Europa”. I això hauria acabat d’endarrerir encara més la recepció dels resultats.

Des del Govern s’ha volgut remarcar que aquest retard no afectarà la tramitació de la baixa laboral. “S’activarà, en cas de positiu, des del dia que es va fer la prova”, ha apuntat Mas. A banda, s’ha recordat que hi ha alternatives a les TMA. “Es pot fer un test d’antígens i si dona positiu ja és una prova diagnòstica vàlida”, ha recordat la secretària d’Estat. Això sí, sempre que es faci o bé a  la plaça de braus o bé a un establiment autoritzat. Per ara, no compten els autotests fets a casa.

Una opció que, per ara, no es contempla. “Ho tenim sobre la taula, però on pensem que sigui ara la solució viable”, ha indicat Mas. Tot i això, no ha tancat definitivament la porta. “Més endavant, és possible que anem cap allà”, ha manifestat.

Una altra possibilitat que es podria plantejar seria la d’arribar a acords amb laboratoris privats perquè assumissin part de les proves. Tampoc sembla, almenys per les paraules de Mas, que sigui una opció que el Govern accepti. “Ara ens trobem en una situació puntual. L’avaria va ser divendres i avui ens la venen a arreglar”, s’ha limitat a comentar.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending