L’any passat es van produir 1.354 sinistres en el lloc de feina, dels quals 457 van ser a la construcció, el que suposa un de cada tres. Són xifres molt elevades, encara que el pic es va viure el 2021 amb 472. L’activitat que està vivint els darrers anys el sector és de vertigen amb moltes construccions d’obra nova, això sí destinades al luxe. Això podria explicar les dades tan altes d’accidents.
Les empreses que es dediquen a la prevenció de riscos laborals coincideixen que per reduir la sinistralitat cal incidir en la conscienciació. El CEO de Mutuand, Aureli Arribas, assegura que “calen recursos per sensibilitzar perquè les persones no es poden fer mal”. Considera que “és un sector que no ha rebut consciència i prevenció”.
“Els equips de protecció o les mesures preventives implica treballar de forma més incòmoda i lenta i, en moltes ocasions, prefereixen anar més ràpid”
Per la seva part, el tècnic de prevenció de riscos laborals d’UNIDA, Sergi Juanes, manifesta que el Reglament de la Construcció i demana “establir unes noves bases”. En aquest sentit, diu que l’elevat nombre d’accidents “l’atribuïm a la manca de mesures per part de l’empresa i l’elevat nivell de construcció que tenim després de la pandèmia”. Tot i això, també assenyala als treballadors perquè “té els mitjans, però no els vol utilitzar de forma correcta”. Indica que “els equips de protecció o les mesures preventives implica treballar de forma més incòmoda i lenta i, en moltes ocasions, prefereixen anar més ràpid”. Per tot plegat, demanen també a l’administració que sigui proactiva amb campanyes preventives per evitar nous accidents.
SINISTRALITAT PREOCUPANT
Els més de 1.300 accidents laborals registrats l’any passat preocupen a les empreses que prevenció. Juanes es mostra preocupat i remarca que “no és una xifra per estar orgullosos com a país”. Considera que hi ha capacitat per capgirar la situació, però, segons apunta manca molta més reglamentació. “Els reglaments que hi ha són molt ambigus, de mínims i molt interpretables”, ha manifestat. En aquest sentit, diu que cal ser més proactius
D’altra banda, Aureli Arribas també advoca per una regulació estricta de les empreses que ofereixen serveis de prevenció i seguretat laboral. Es pregunta “quin sentit té treure molts reglaments si ni n’hi ha un que reguli les empreses que donem aquest servei?”. Remarca que hi ha empreses que no estan ben dimensionades i no poden oferir les mateixes prestacions.
Comentaris (6)