Els estudis sobre la radioteràpia deixen oberta la possibilitat de fer-la a Andorra

El PS preveu aliar-se amb Assandca per tal de promoure alguna acció conjunta en vista a la tardor per reobrir el debat sobre la necessitat de poder oferir el servei

Una màquina de radioteràpia.
Una màquina de radioteràpia. ARXIU

Els estudis sobre la possibilitat d’emplaçar un servei de radioteràpia a Andorra i, especialment, l’informe elaborat per l’eminent oncòleg català Raimon Miralbell deixen oberta la porta a l’opció de prestar dit servei al país. En cap moment l’informe nega la possibilitat que la radioteràpia es pugui fer al Principat. Aquesta és la lectura que en fa el grup parlamentari socialdemòcrata després de rebre la documentació sol·licitada sobre la matèria.

L’informe de Miralbell és de tot just quatre pàgines però està molt ben argumentat i complementat per estudis internacionals diversos, ha exposat la consellera general Susanna Vela, que té en ment treballar conjuntament amb l’associació d’afectats pel càncer (Assandca) una actuació conjunta, a partir de la tardor, per tornar a posar el debat sobre la radioteràpia damunt la taula. Miralbell “no es tanca en banda; posa un seguit de condicionants”, indica la parlamentària. “M’ha sobtat positivament que no faci una carpetada a la qüestió”, ressalta Vela respecte de l’informe Miralbell.

Miralbell exposa en el seu informe que les màquines que fan radioteràpia necessiten un volum mínim de persones, una massa crítica mínima, per poder funcionar correctament. I les xifra en entre 245 i 250, de mínim, a l’any

“En cap moment no diu ni sí ni no”, afirma Susanna Vela, que explica que l’oncòleg exposa en el seu informe que les màquines que fan radioteràpia necessiten un volum mínim de persones, una massa crítica mínima, per poder funcionar correctament. I les xifra en entre 245 i 250, de mínim, a l’any. Però s’hi podrien arribar. El mateix Miralbell, segons la pròpia consellera, insinua la possibilitat de fer acords amb l’Alt Urgell i la Cerdanya. O buscar col·laboracions amb centres com la Teknon o l’hospital Clínic.

En cap moment no especifica si una mateixa màquina pot tractar tots els tipus de càncer, de tumors, o no. Però ja està clar que dos dels més diagnosticats al país, com el de pròstata i el de mama, sí que poden tractar-se amb un mateix equip tecnològic. “Només que fos per aquests dos tipus de tumors, ja Déu n’hi do”, indica la consellera socialdemòcrata, que recorda que l’exministre Joan Martínez Benazet és qui els va dir que una sola màquina no servia per a tot.

Finalment, Susanna Vela també fa referència a un aspecte que també ressalta Miralbell: la manca de dades. L’oncòleg fa algunes tesis a partir de dades de Suïssa, un lloc que coneix bé perquè hi treballa, però ja deixa clar, explica la parlamentària, que aquelles xifres “no són extrapolables” a Andorra. En canvi, respecte de malalts oncològics del país, només hi ha referència als pacients que tracta l’hospital, sense tenir ni la més mínima referència als altres casos que molt probablement es diagnostiquen fora de les fronteres nacionals.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending