Pérez ha recordat que al país fa anys que es pot donar sang, que el 2012 es va començar a donar sang de cordó i des de llavors ja s’han salvat 7 vides. Des del 2022 es pot donar medul·la òssia i actualment el registre compta amb 620 inscrits i ara toca “fer un pas molt important” que ha de permetre fer la primera donació de teixit: la de còrnia.
Fa anys que se’n parla i malgrat que s’havien anat donant dates, finalment sembla que serà a finals d’aquest any quan serà una realitat. “Estem a les acaballes del procés, en manca entre un i dos procediments administratius”, ha afirmat.
En tractar-se d’una donació que prové de persones difuntes, “som més exigents, professionals i específics amb el procediment”, ha exposat, detallant que requereix “molta més formació i perfeccionament per part dels professionals”. Precisament, aquest mes els professionals que hi hauran d’intervenir aquest mes faran “l’últim esglaó de la formació.
A partir d’aquí, ha indicat, la voluntat és, tal com ja havia apuntat la ministra de Salut, Helena Mas, que la donació de teixits es pugui fer el 2026 i la d’òrgans el 2027. “Cada procediment requereix uns protocols molt específics, estem en contacte amb moltes administracions i això moltes vegades alenteix una mica el procediment”, ha reconegut.
Pérez ha recordat que la voluntat és ser “un país donador d’òrgans” i per tant, que l’extracció es pugui fer aquí i que els òrgans es pugui utilitzar tant a Andorra com a fora. Per fer les extraccions caldrà que es desplaci fins aquí un equip de professionals sanitaris, que ja estan formats i consolidats, si bé ha apuntat que “a poc a poc es poden anar formant professionals del país”.
VALORACIÓ
En demanar-li la valoració del calendari al president d’ATIDA, Toni Gamero, és clar: “per nosaltres ja hauria d’estar en funcionament perquè cada vegada les llistes són més àmplies”. De fet, en el discurs que ha pronunciat durant l’acte ha assegurat que poder donar sang, sang de cordó, medul·la i aviat còrnia “és massa poc”. “Hem de ser un país donador, no volem trasplantaments però sí que les llistes d’espera puguin ser més curtes”. Amb tot, encara no disposen de dades sobre quantes persones hi ha al país esperant un trasplantament. Cal pensar, però, que el percentatge de gent que pot arribar a ser donant és només d’un 2 o 3%.
I ha fet especial èmfasi amb el fet que “estem en deute amb els països veïns”, ja que al final, és d’on han sortit els òrgans que han rebut els residents que han necessitat un trasplantament. “Serà una petita quantitat però ajudarà”, ha remarcat.
Gamero ha recordat també el seu cas. És gràcies a un jove d’Alemanya que avui és viu. “No sé de què serveix anar tres metres sota terra o que et cremin quan et mors i que els teus òrgans no serveixin per a res”, ha destacat.
Durant l’acte s’ha presentat una exposició amb obres de 14 artistes que han plasmat la seva visió sobre els donants i els trasplantaments, i després dels discursos oficials han actuat els castellers i el Cor Rock d’Encamp. La pluja ha fet acte de presència però no ha desanimat els assistents.
Comentaris (3)