El director regional de l’OMS alaba el pla integral de salut mental d’Andorra

També ha destacat la importància que li donen a la prevenció en el pacte nacional de la salut

Visita del director regional de l'OMS per Europa. SFGA/JAViladot

El director regional de l’Organització Mundial de la Salut per Europa, Hans Kluge s’ha reunit aquest matí amb la ministra de Salut, Helena Mas i amb tot l’equip del ministeri. Durant la trobada, Mas li ha pogut explicar el pacte nacional de salut, així com el pla integral de salut mental que el Principat ja té aplicat. Kluge ha alabat molt positivament el darrer, apuntant que era “molt complet” i destacant sobretot les activitats que es fan per conscienciar a tota la societat sobre la importància de la salut mental.

Kluge, qui ha apuntat que els reptes que es troba el Principat no són molt diferents dels de les regions veïnes, s’ha mostrat molt preocupat per la salut mental sobretot de la gent jove d’Europa, on un 14% dels nois i un 28% de les noies expliquen que es troben sols gairebé tot el temps. Per aquest motiu ha apuntat que el pla integral d’Andorra és un model a seguir, ja que “és molt important que tots desenvolupem habilitats sobre com disminuir la pressió al voltant de la salut mental, i això és amb una cosa que Andorra pot servir de model”, ha manifestat el director regional de l'OMS tot recordant que “està bé no estar bé. Tothom pot tenir un moment més complicat i se n'ha de parlar i no sentir-se avergonyit”.

Durant la trobada han tractat també els reptes que prepara el futur en relació amb la salut, la salut mental, l’oncologia i en particular el pacte nacional de salut. La ministra li ha pogut explicar detalladament quines són les línies estratègiques del pacte i Kluge l’ha felicitat sobretot per l’enfocament i la importància que li han donat a la prevenció, sobretot implicant a les escoles per conscienciar als infants des de ben petits. En aquest sentit, Kluge ha definit el pacte nacional com un document “important per tenir una visió a llarg termini”. 

La reunió també ha servit per reforçar les sinergies entre Andorra i l’OMS en diversos àmbits d’actuació, com per exemple en matèria dels sistemes d’informació. Mas ha assegurat que des de l’organització “ens proveiran de suport per reforçar i millorar els sistemes d’informació actuals, que, de fet és una de les línies estratègiques del ministeri de Salut per a aquesta legislatura”. 

Posteriorment, el representant de l'OMS s’ha reunit amb els membres de la comissió legislativa de sanitat. Al llarg de la trobada, s’han plantejat diverses temàtiques relacionades amb la salut com és el cas dels recursos humans en l’àmbit sanitari i quins models es poden tenir en compte per aplicar-los a Andorra, especialment pel que fa a la retenció dels professionals país. A més, també s’ha tractat sobre quina és la posició de l’OMS pel que fa a l’ús mèdic del cànnabis i del CBD i quines recomanacions estableix per a la regulació i control d’aquestes dues substàncies.

Etiquetes: