Però a partir del 20 de novembre, encara amb la detecció de 49 casos, la situació va començar a canviar i es va haver de començar a actuar a corre-cuita. Ja, desbordats, posar-se al dia, i encara bo, està costant Déu i ajut. Bartolomé, igual que el director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Josep Maria Piqué, i la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, han comparegut davant la comissió legislativa de Sanitat, on també hi ha estat present, de manera telemàtica, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, confinat preventivament després de donar positiu en un test d’antígens després d’haver tingut durant la matinada algun símptoma compatible amb la Covid com així ha estat.
La capacitat de dispositius com l’Oficina Covid o l’hospital han estat qüestions que s’han posat sobre la taula. Bartolomé ha exposat un ball de xifres per acabar reconeixent que si al mes de febrer d’enguany es van crear 22 places de traçador de les quals se’n van cobrir 18, a l’octubre sols en quedaven vuit. “La baixa voluntària d’alguna traçadors va anar més enllà de l’esperat”, ha explicat un Bartolomé que ha afirmat que malgrat no tenir restriccions pressupostàries explícites, per “ajustar els recursos” es va creure que es podia assumir la feina.
Bartolomé: “Mirant enrere, potser hauríem pogut aprofitar l’estiu per poder tenir més persones formades”
Amb aquella estructura, ha afirmat el director de l’Oficina Covid, es podia fer el seguiment d’entre 25 i 30 casos diaris. Però després hi va haver “molta virulència” quant a contagis i a partir del 20 de novembre es van començar a mobilitzar funcionaris fins a incorporar-ne, entre l’1 i el 6 de desembre 25 funcionaris de diferents departaments de l’administració. En aquest cas, Bartolomé ha celebrat la celeritat d’aquestes incorporacions, tot i reconèixer que potser hauria calgut formar aquest personal ja durant l’estiu i no haver-ho de fer de pressa i corrent quan la situació ja s’havia escapat de les mans.
En tot cas, el director de l’Oficina Covid ha explicat que només el 30 de novembre hi va haver tants contagis detectats com tot el mes d’octubre junt. I que en els primers 15 dies de desembre s’han comptabilitzat tants casos com durant l’agost sencer. Bruno Bartolomé ha afirmat amb els traçadors actuals, que estan al tomb de la trentena, es pot donar resposta a entre 150 i 230 contagis diaris, tot mantenint el model actual d’anar trucant als infectats.
El màxim responsable de l’oficina encarregada del seguiment de les infeccions ha explicat que la presència de funcionaris puntualment adscrits en aquesta feina s’ha prorrogat fins al 31 de gener i, alhora, s’ha acordat promoure un edicte per contractar deu traçadors més. Si la situació comportés més contagis diaris i s’acostessin al mig miler -xifra que ha esmentat de mutu propi Bartolomé- caldria tornar a reformular el model i probablement deixar de contactar amb els afectats.
INSTITUT D’ESTUDIS DE… CONTRACTACIÓ
Actualment, a Oficina Covid hi ha 72 professionals treballant-hi, dels quals 31 serien traçadors. Set que ocupen aquesta plaça perquè és la que tenen, i 24 més que són funcionaris d’altres departaments que momentàniament han estat assignats a aquest departament de rastreig. Bruno Bartolomé ha exposat un ball de xifres en relació amb la dotació de personal. Ha fet un ‘mea culpa’ important encara que sempre parlant en tercera persona del plural i ha citat en més d’una i de dues ocasions un conveni amb l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) que serviria per proveir de personal l’oficina.
Sorprenentment, cap conseller -Bartolomé ha marxat després de la compareixença i els periodistes tampoc no han pogut fer públicament la pregunta- no ha preguntat en què consisteix aquell conveni amb l’IEA, que semblaria talment com una oficina de col·locació. L’IEA ha proveït l’Oficina Covid de professionals provinents del SAAS. Però sembla talment com que rere l’IEA s’amaguin les contractacions fetes a través d’ETT. Les empreses de treball temporal igual que proveeixen una persona que pugui fer enquestes telefòniques en proveeix una altra perquè faci de rastrejador.
Això sí, Bartolomé, sabedor de les crítiques llançades des del Sindicat de personal adscrit a l’administració general, ha assegurat que des del moment que es va decidir consolidar la plaça, la figura de traçador Covid, i que es va optar perquè aquest lloc de treball hagués d’estar ocupat per una persona amb una formació acadèmica equivalent a un Mates II, això seria “garantia d’èxit, com així ha sigut”.