L’acord per l’atenció als diabètics ha quedat força avançat embastat en la darrera reunió mantinguda entre representants del col·legi i el Govern. D’aquesta forma s’avança en una fita en la qual totes dues parts estan interessades des de fa temps. Cal recordar que, actualment, la cobertura dels actes podològics per part de la CASS és reduïda i, en canvi, hi ha col·lectius per als quals aquests tractaments són força importants. Entre ells, els afectats per aquesta patologia.
I, si res es torça, aquests rebran bones notícies en un termini curt de temps. És un dels temes, apunta Nieto, que els darrers temps ha “evolucionat favorablement”. Així, els punts principals de l’acord estarien gairebé tancats. Faltarien serrells com ara si caldrà que un metge referent faci la derivació o si es podrà acudir directament al podòleg. En tot cas, el que s’establiria és una mena de graella amb entre una i quatre visites anuals -amb cobertura CASS del 75%- en funció del tipus de peu i la dolència que es pateix.
El col·legi demana a Govern que avaluï si l’activitat de dues botigues d’esports que ofereixen plantilles pot ser “intrusisme”
Un cop es tanqui la negociació per aquest punt, els podòlegs volen reprendre les converses per un altre tema que havia generat diferències amb Govern: l’atenció a la gent gran. Els padrins paguen cinc euros per les visites als CAPs i els professionals, en les seves consultes, en cobren 30. Salut acceptava assumir un pagament de 23 que per al col·legi no és suficient. Ara, es vol tornar a parlar, ja que entenen que hi ha unes condicions més favorables. “Sembla que volen arribar a un acord”, ha apuntat Nieto.
Des dels professionals de la podologia s’entén que, més enllà de la part econòmica, també caldria fer altres canvis. Així, es posa en relleu que el fet que aquestes visites subvencionades es facin només al CAP poden suposar un problema, ja que els pacients han de ser atesos per professionals que no són els habituals. Per això, apunten que un pas endavant seria que es poguessin fer a les mateixes consultes. D’aquesta forma, un mateix podòleg atendria sempre el padrí. “La idea seria una o dues visites a l’any subvenciones per la CASS i que es vagi directament als podòlegs, no pas al centre de salut”, ha avançat la presidenta del col·legi.
Aquesta aproximació de posicions també ha permès abordar un altre assumpte, en aquest cas important per al Govern. Els podòlegs van ser un dels col·lectius que van refusar, de moment, sumar-se al Pacte d’Estat de Salut. Ara, com a mínim des de la junta del col·legi, hi ha certa predisposició a reconsiderar la posició, sempre, això sí, seguint el que marqui el col·lectiu. Per això, durat el desembre, es preveu fer una assemblea i tornar a sotmetre el tema a votació.
Un altre afer que es va abordar durant la trobada va ser l’activitat que, denuncien des del col·legi, fan almenys dues botigues d’esports del país. Explica Nieto que fa temps que també ofereixen plantilles per diferents activitats, com ara córrer o caminar, fet que consideren “intrusisme”. Així s’ha traslladat a l’executiu, vist que els primers contactes amb els establiments no han tingut resposta positiva. “Els vam enviar una carta i ells han contestat amb advocats”, ha apuntat la presidenta de l’entitat, que reclama que Salut analitzi la situació i freni aquestes pràctiques que no consideren correctes.