El debat sobre la reclamació retroactiva de les primes per objectius al SAAS: ballen deu mesos

La branca sanitària de l’USdA i en certa manera el comitè d’empresa treuen foc pels queixals després que la direcció de l’hospital hagi fet públic el contingut de la resolució d’inspecció de Treball perquè tots els treballadors en tinguin coneixement

Una imatge de l'hospital. SAAS

La pugna entre direcció i comitè d’empresa del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) per la qüestió de les primes per objectius continua. Mentre uns intenten buscar una solució consensuada en el marc del proper conveni col·lectiu, els representants del personal i la branca sanitària de l’USdA, amb qui van de bracet, continuen sostenint la necessitat d’una demanda col·lectiva però alhora individualitzada. L’enèsim capítol és la decisió de la direcció del SAAS de fer públic el contingut de la resolució d’inspecció de Treball. Aquest fet ha fet enfilar per les parets els sindicalistes.

En tot cas, o aparentment, de la lectura de la resolució del departament de Treball a petició de l’USdA en queda clar que hi ha deu mesos que ballen. Deu mesos en què, aparentment, les conegudes com a DOP s’haurien d’haver reprès. Per la resta, inspecció laboral s’alinea, com ja va avançar l’Altaveu, amb les tesis del SAAS. Que les primes no poden ser operatives perquè empresa i comitè de treballadors en van posposar la seva vigència. Que hagi transcendit aquest text ha enutjat moltíssim els representants sindicals, que fins i tot consideren que pot arribar a ser una filtració punible. 

Inspecció de Treball s’alinea amb el SAAS en el cas de les primes per objectius

Sia com vulgui, durant la jornada d’aquest dijous la direcció del SAAS ha tramès una comunicació pels canals interns. Manté la direcció que considera que “tots els treballadors i treballadores en tant que part interessada, i en mèrits del que disposen els articles 103 i 41, de la Llei 14/2023, del 3 de juliol, de text consolidat del Codi de l’administració” estan “legitimats a rebre la informació respecte la consulta realitzada prop del servei d’Inspecció de Treball del Govern d’Andorra, referent al pagament de la direcció per objectius (DPO), a fi de poder ser coneixedors en primera persona de la resolució de la consulta entrada per part de l’USdA”.

Amb aquesta premissa, i deixant clar que la resolució va ser sol·licitada des del SAAS al departament d’Ocupació i Treball i aquest va accedir a facilitar la comunicació, es transcriu literalment la part resolutiva del document emès per inspecció laboral. D’entrada, quedi clar, el servei deixa clar que no forma part de les seves funcions “el seu pronunciament en relació a la tipologia de consulta efectuada, ja que aquest pronunciament, a instància de part, ha de versar sobre aquelles situacions de fet concretes que se li plantegin en el marc de la seva activitat inspectora, en els termes establerts en la Llei de creació del Servei d’Inspecció de Treball”

EL FONS DE LA QÜESTIÓ

A partir d’aquí s’entra en el fons de la qüestió i es va desgranant el que seria el parer del departament qüestió, que destaca, d’entrada, “l’existència d’un conveni col·lectiu -negociat i acordat entre el SAAS i el comitè d’empresa en representació dels seus treballadors-, la darrera versió del qual va ser registrada al departament d’Ocupació i Treball el 25 de novembre del 2022, és a dir, uns deu mesos després de l’entrada en vigor de la disposició derogatòria continguda a la Llei 4/2022, del 31 de gener, del pressupost per a l’exercici del 2022”. Del literal d’aquesta part de la resolució es pot entendre que, efectivament, hi ha deu mesos que ballen. Que podrien ser objecte de reclamació retroactiva si encara s’hi fos a temps.

“Es donaria a entendre que mitjançant negociació, les parts van pactar i acordar el desbloqueig del pla de carrera del SAAS per a nivells superiors al nivell A, posposant la negociació del sistema de gestió per objectius a negociacions posteriors”

La resolució de Treball continua indicant que en l’exposició de motius del conveni es detalla que “‘Per a la confecció d’aquest text, s’han negociat totes les matèries proposades pel comitè d’empresa, on s’ha pogut trobar el compromís i entesa de les parts representades pel que fa a la gran majoria de propostes’. En aquest sentit, es donaria a entendre que mitjançant negociació, les parts van pactar i acordar el desbloqueig del pla de carrera del SAAS per a nivells superiors al nivell A, posposant la negociació del sistema de gestió per objectius a negociacions posteriors.”

Per a Treball, i això és el que indigna els sindicalistes o, com a mínim, el que xoca contra les seves pretensions -i ja hi ha més de 200 persones que han mostrat el seu suport a impulsar la demanda acordada durant l’assemblea de treballadors-, el fet que s’hagi posposat la negociació en relació a les primes per objectius deixaria sense efecte, des que el conveni és vigent, qualsevol possible reclamació. I encara reforça l’argumentació amb altres motivacions. Com per exemple, que les DOP no ho són per se. Cal definir-les.

És a dir, “la implementació d’un sistema d’aquesta naturalesa requereix abans d’arribar a determinar una contraprestació retributiva en cada cas, la prèvia determinació de les condicions concretes que hi donen dret. És a dir que no es tracta de desbloquejar el pagament d’una quantitat certa i concreta, sinó de configurar un sistema complex que requereix de l’anàlisi i del tractament d’ítems diversos que, només un cop concebuts, podran ser posats sobre la taula de negociació per a ésser debatuts i negociats pels representants de l’empresa i dels treballadors”.

Hi ha més de 200 persones que han mostrat el seu suport a impulsar la demanda acordada durant l’assemblea de treballadors

Per últim, esmenta la resolució de referència i que ha distribuït pels canals interns el SAAS, el departament de Treball recorda que “l’esmentat conveni col·lectiu es va pactar per una vigència inicial de tres anys, amb pròrrogues successives anuals superat el termini inicial, així com un sistema de denúncia durant els tres mesos anteriors a la data de venciment inicial i de les pròrrogues successives. Així doncs, el conveni es troba dins del seu termini de vigència inicial, fins a l’octubre del 2025 i la part que vulgui instar la negociació per a la seva modificació, total o parcial, haurà d’esperar per denunciar-lo, durant els tres darrers mesos de vigència, instant la contrapart a un nou procés negociador, sense perjudici de la confluència de voluntat de les parts per avançar aquest període”

I la resolució d’inspecció laboral acaba indicat que “durant el seu període de vigència, el conveni ha de ser respectat en els termes en què es va tancar, tal com defineix la Llei 31/2018, del 6 de desembre, de relacions laborals. Altrament, la Llei 33/2018, del 6 de desembre, qualificada de mesures de conflicte col·lectiu, estableix la prohibició expressa de fer ús del procediment de conflicte col·lectiu per modificar allò pactat en un acord o un conveni col·lectiu que estigui vigent i també la prohibició de les vagues que pretenguin l’alteració d’allò pactat en un conveni col·lectiu durant el seu període de vigència”. Vaja, que Treball conclou amb una mena d’advertència. O potser no.