La Creu Roja espera tancar l’any amb 1.500 donacions de sang una vegada acabi la campanya del Lycée

El centre educatiu francès ha iniciat avui la darrera campanya del 2024 que s’allargarà fins al dimecres i on s’espera arribar a les cent donacions diàries

Campanya de donació de sang al Lycée Comte de Foix.
Campanya de donació de sang al Lycée Comte de Foix.

La Creu Roja Andorrana preveu tancar l’any amb 1.500 donacions de sang. Així ho ha explicat el secretari general de l’entitat, Joan Saurí, durant el primer dia de la darrera campanya de donació de sang de l’any, que s’allargarà fins dimecres i que, en aquesta ocasió, té lloc al Lycée Comte de Foix. L’objectiu és que durant aquests tres dies es pugui arribar a les 100 donacions al dia, i així “mantenir la xifra estable dels últims anys”. La sala ha estat tot el matí un anar i venir de gent que volien aportar el seu granet de sorra en aquesta causa. Qui tampoc hi han faltat, eren una cinquantena d’alumnes del Lycée, que a més de preparar el càtering, han estat acompanyant als assistents fins a la sala.

És la darrera campanya de la Creu Roja de donació de sang, amb la qual esperen aconseguir un centenar de visites al dia per així poder arribar a la xifra estable de 1.500 donacions efectives entre les sis campanyes que s’han dut a terme. De moment, sembla que així serà. A partir de les 11 hores, el Lycée ha començat a rebre a les primeres persones que volien aportar el seu granet en aquesta causa solidària, amb la cita prèvia per avui pràcticament plena. Un grup d’alumnes a l’exterior del centre ha anat acompanyant a tots els que arribaven a la sala on allà els esperava un test amb preguntes bàsiques per saber si podien donar sang. Després han passat per visita amb uns sanitaris que acaba de decidir si la persona és apte per donar sang o no.

A la part d’extracció, si troben el grup d’infermeres del banc de sang. Una d’elles, Mariona Cabrera, detalla que: “Es treuen tres tubs que són la mostra pel laboratori i després la bossa de sang. Són uns 10 minuts esperant i posteriorment s’estreny i ja està”. Un procés força ràpid, que no fa mal i que pot ajudar a salvar una vida.

IMG 2801
Campanya de donació de sang al Lycée Comte de Foix.

“És la primera vegada a la meva vida que dono sang i ho he fet perquè vaig veure la campanya i volia aportar alguna cosa”, ha explicat la Ivana, una de les donants que havia demanat cita per aquest dilluns. Explica que tot i que té les venes molt fines, “ha estat un momentet i no m’ha fet gens de mal”. A l’altre costat de la sala, hi havia el Julien, un home que intenta participar en totes les campanyes. En el seu cas, a més de per ajudar al poble, ho va començar a fer perquè tenia problemes de ferro, i les donacions l’ajuda a eliminar una part sobrant. Ell, ho té clar: “Tothom ho hauria de fer, hauria de ser obligatori perquè al final ens ajuda a tots”.

“Sempre es necessiten donacions de sang i no es pot treure de cap altre lloc que d’un altre ésser humà”, ha exposat el secretari de la Creu Roja Andorrana, Joan Sauri, tot apuntat que tot i que ara mateix el banc de sang es troba en millors condicions que la darrera vegada -quan es trobaven sota mínims- actualment estan sobre les 6.700 reserves. Tot i això, apunta que era s’apropa Nadal i és una època complicada perquè la gent no dona sang i hi ha una baixada, però “ara per ara tenen una xifra relativament bona, que s’ha recuperat una mica perquè havien estat crítics”. En aquest sentit, Sauri ha remarcat que Andorra és una societat molt solidària i que les xifres de donacions són espectaculars: “Penseu que Andorra fem més donacions que tot Lleida que té molts més habitants que nosaltres. Estem molt orgullosos”.

El secretari de la Creu Roja destaca la tasca que s’ha fet i que es continua fent per part dels alumnes del Lycée. En total hi han participat 50 alumnes de restauració, hostaleria i comerç, que han preparat el càtering i també estan col·laborant acompanyant als donants fins a la sala. A més, durant els mesos previs han estat treballant en l'àmbit educatiu aquest tema: “Adquireixen aquests valors de no només donar la sang, sinó de solidaritat, d’humanitat que són molt importants que la gent jove ja se’ls hi posi això en el seu ADN, perquè un dia seran grans i hauran de ser els que portin endavant el tema”, ha recalcat. De cara l’any vinent, es preveu que també es faci una campanya amb el col·legi Sant Ermengol.

A més dels alumnes també hi eren presents els voluntaris de la Creu Roja. Entre ells, en Lluís Dejuan, que fa més de 30 anys que fa de voluntari: “Estem al peu del canó, allà on ens crien hi anem”, ha explicat, tot apuntat que tot i que avui el temps no és massa agradable, la gent religiosament va donar sang. Durant tots aquests anys que ha estat col·laborant amb la iniciativa, Dejuan, ha explicat que ha notat una evolució significativa pel que fa a l’edat dels donants. “Ara és un moment àlgid on veig que hi ha moltíssima gent jove que té aquest sentiment solidari que abans només tenia la gent gran”, ha manifestat tot posant en relleu que la gent està molt conscienciada i que saben que donar sang és molt important: “No podem fabricar sang, ha de sortir d’una altra persona que faci aquest acte solidari envers els altres que a vegades salves vides”.

Les persones interessades a donar sang han de tenir entre 18 i 70 anys. Els homes en poden donar quatre cops a l’any, mentre que les dones tres vegades i han d’haver passat dos mesos entre donació i donació de sang. Saurí recorda que s’ha de pesar més de 50 kg, trobar-se bé de salut i no haver tingut cap intervenció en els darrers temps. Així mateix, el Banc de Sang i Teixits té una petita enquesta que es pot emplenar que ja et diu si pots ser donant, o per contrari, ets rebutjat. 

Etiquetes

Comentaris

Trending