El Consell General posa pressa a Salut amb el pla de prevenció dels suïcidis

El ple aprova per unanimitat una moció en la qual es donen tres mesos a Govern perquè culmini aquest document que, s’admet des de la majoria, va amb un “petit retard”

La consellera general Susanna Vela ha llegit el text definitiu de la moció. PS

El ple del Consell General ha consensuat una moció en la qual insta Govern a agilitzar l’elaboració i la posada en marxa d’un pla estratègic que serveixi per lluitar contra els suïcidis. Tots els grups s’han posat d’acord per un text conjunt, amb la base del presentat des del grup socialdemòcrata, que ha acceptat incorporar les esmenes presentades des de la majoria. El parlamentari de Ciutadans Compromesos, Manel Linares, ha estat clar: l’objectiu és aconseguir que una taxa d’autòlisis que, comparada amb altres països, és baixa, ha de disminuir encara més, fins a apropar-se a zero.

El debat sobre la moció, de fet, no ha tingut gaires complicacions. De fet, abans d’iniciar-se majoria i PS ja havien pactat un redactat del text que incorporava les demandes dels primers. Concretament, es demana a Govern que enllesteix i el pla contra el suïcidi en un termini màxim de tres mesos al mateix temps que se li encomana que reculli dades i desenvolupi els indicadors per crear, ja a partir de l’any vinent, un Observatori de la Salut Mental i les Addicions.

El PS vol que Govern aprovi en tres mesos un pla estratègic contra els suïcidis

El text final ha comptat amb la validació de tota la cambra. Des de Ciutadans Compromesos, Linares ha admès que amb el pla estratègic, un dels objectius continguts al Pla Integral de Salut Mental (PISMA) hi ha “un petit retard”. En certa forma, doncs, ha admès que cal ficar pressa al ministeri perquè enllesteixi aquest document que es considera clau per afrontar una problemàtica que també afecta a Andorra. El parlamentari ha apuntat que la taxa actual se situa en 6,8 suïcidis per cada 100.000 habitants, una dada que es troba per sota de la dels països de l’entorn i la mitjana mundial (9,2). Malgrat això, tant ell com la resta de grups ha reconegut que cal actuar per “aconseguir que se situï a prop de zero”.

El PS vol que Govern aprovi en tres mesos un pla estratègic contra els suïcidis

Des de Concòrdia, Núria Segués ha emès el que es pot considerar un sí crític amb el Govern. En aquest sentit, ha recordat l’increment de demanda davant els serveis de Salut Mental. En canvi, ha indicat, “el nombre d’especialistes del SAAS ha passat de 17 a 22 només, xifra que és insuficient”. També ha lamentat que moltes accions previstes al PISMA “encara no s’han desenvolupat”. De fet, ha criticat que el canvi acceptat a la moció endarrereixi l’impuls de l’Observatori de Salut Mental i Addicions. Des del PS Susanna Vela ha justificat l’acceptació d’aquest canvi pel fet d’intentar “trobar una data realista i possibilista”. Per la seva banda, la consellera general d’Andorra Endavant Noemí Amador ha exigit que “Govern actuï amb urgència i determinació”.

VISTIPLAU A LA LLEI MIDIF II

En el primer punt de l’ordre del dia, el ple ha aprovat per unanimitat la llei sobre l’organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús del mercat, un cop solucionats els errors que es van detectar, en el seu dia, un cop tramitada. Aquest fet ha estat criticat des del grup socialdemòcrata. El conseller general Pere Baró ha denunciat els defectes del text i, sobretot, el fet que la majoria no tingués “la valentia” per retornar-lo a Govern. Per la seva banda, des de Concòrdia, Cerni Escalé ha recordat que la directiva MIFID II, la que es transposa des de la normativa europea amb el projecte legislatiu, data del 2016 i que ja n’hi ha tres més que encara no s’han traslladat. “Si tenim aquestes dificultats per transposar una directiva, què passarà amb les més de mil que implica l’acord d’associació?”, s’ha demanat.

Més enllà d’aquests aspectes formals, el text ha estat votat per tots els grups. Des de Govern, el ministre de Finances, Ramon Lladós, ha defensat que es tracta d’un “pas més en l’homologació i, en conseqüència, l’enfortiment del sistema financer”. Ha remarcat que, especialment, suposarà “una major protecció als clients i als inversors” i això suposa “fer més fortes, resilients i competitives les entitats”. Per la seva banda, el conseller demòcrata David Montané, ha assegurat que “aprovant aquesta llei estarem més preparats per al mercat únic”.