Comencen les converses entre Andorra i Catalunya per formar part de la xarxa de trasplantament

Una comissió ha d’acudir aquest mes de setembre al Principat per seguir en les tasques, que s’han iniciat creant la base legal

Una de les imatges de l'exposició d'ATIDA a l'hospital.
Una de les imatges de l'exposició d'ATIDA a l'hospital. Pilar Candel

Al mes de juliol es creava una comissió entre especialistes d’Andorra i Catalunya per tal de incloure l’hospital a la xarxa de trasplantament. Aquesta és una demanda de l’Associació de trasplantats i donants del país (ATIDA) i que es va acordar durant una delegació entre ambdós territoris. El president d’ATIDA, Toni Gamero, ha indicat que s’han començat les converses, i que s’han iniciat per crear la base legal. Aquest mes de setembre ha d’acudir part de la delegació catalana per continuar amb els treballs en aquesta línia.

Les converses es van iniciar amb la creació de la comissió entre Andorra i Catalunya per poder incloure el Principat dintre de la xarxa de transplantament i, d’aquesta manera, rebre i donar òrgans de forma efectiva entre els dos territoris. Gamero ha explicat que la primera fase és la d’assentar les bases de l’aspecte jurídic. “Són moltes les passes que s’han de fer en aquest sentit, perquè estem parlant d’òrgans que passen d’un país a l’altre”, ha indicat Gamero. Aquest serà l’aspecte que es començarà a treballar en més profunditat en la primera visita de la comissió catalana a Andorra.

A continuació, s’haurà d’atacar la part tècnica, per tal de formar els professionals de la salut, així com crear un protocol d’actuació dintre de l’hospital. A més, Gamero ha explicat les extraccions les hauria de fer un equip de Catalunya, “que una sèrie de metges vinguin a Andorra, sigui per helicòpter o amb vehicle, facin les extraccions i ja que facin el que considerin convenient amb les seves llistes d’Espanya i els distribueixin”.

Una imatge de l'accés principal de l'hospital.

Relacionat

Andorra i Catalunya creen una comissió per incloure l’hospital a la xarxa de transplantament

Aquest procés, per tant, pot ser llarg i costós, “sabem que la burocràcia porta el seu temps”. Per aquest motiu, no s’ha creat un calendari, “s’ha de fer tot correcte perquè no ens quedem conforme estem”. L’objectiu, però, seria poder tenir-ho en dos anys, aproximadament. Però, sobretot, que tingui les bases correctes per fer-ho bé. Així mateix, en el futur, també es podria acabar incloent França en aquest procés, un cop ja es tinguin, sobretot, l’aspecte legal treballat. “Entenem que s’intentarà equiparar, perquè allà també es faran trasplantaments, però parlem d’un 20% enfront del 80% de Catalunya”, ha indicat Gamero.

‘Històries per viure’ i que creen consciència a l’hospital

Gamero ha acudit al passadís de la planta -1 de l’hospital per a presentar l’exposició fotogràfica ‘Històries per viure’. Les imatges mostren persones del país, entre elles Gamero, que han rebut un trasplantament. Mitjançant el blanc i negre tracten de transmetre una història de lluita i superació. Com la de la Suzete Alejandra, que ha acudit per inaugurar la quarta parada d’aquesta exposició itinerant.

L’objectiu d’aquestes onze imatges és, segons Gamero, “crear consciència sobre la importància vital de donar òrgans, cèl·lules i teixits”. El que es vol és que les persones que coneguin les històries s’animin a formar part del registre de donants, que prendrà més importància una vegada arribin a port les converses entre Catalunya i Andorra per a la creació de la xarxa. Des d’aquest dilluns, i fins al 30 de setembre, les fotografies estaran “en el millor lloc possible”, ha assegurat Gamero.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending