L’ACEA celebra aquest dijous el Dia Internacional de la Celiaquia i ho ha fet amb un berenar amb productes sense gluten per sensibilitzar a la població sobre aquesta malaltia que, malauradament, no té un tractament mèdic. A l’estand ubicat a l’aparcament d’un hipermercat d’Andorra la Vella s’hi ha acostat diverses persones, algunes de les quals anaven acompanyats dels seus fills.
L’entitat i les famílies que s’han acostat fins a la paradeta han coincidit en diverses reivindicacions. Una d’elles té a veure amb la restauració. La membre d’ACEA, Núria Pablos ha manifestat que “hem d’anar molt amb compte amb el sector i vigilar que els estris estiguin nets i evitar que hi hagi qualsevol tipus de contaminació”. Per aquest motiu, ha reclamat un espai segur on es puguin manipular i preparar els aliments sense temor que puguin contenir qualsevol tipus de traces d’aquesta proteïna.
Ara mateix, al Principat només hi ha un restaurant que estigui acreditat per l’associació i tres més tenen un conveni amb l’Associació de Celíacs de Catalunya. Una xifra irrisòria si ens fixem en la quantitat d’establiments d’aquest tipus que hi ha en un país turístic com és Andorra. Una altra de les persones que formen part de l’ACEA, Íngrid Foré, ha explicat que per obtenir el segell acreditatiu cal fer una formació online de quatre hores en què s’explica la malaltia, com s’ha d’organitzar el magatzem i com preparar la cuina i els aliments per evitar qualsevol mena d’afectació. Després una auditora s’encarrega de comprovar que se segueixen tots els protocols. En aquest sentit, ha dit que hi ha tres restaurants més que s’hi podrien sumar al juny.
“Núria Pablos manifesta que és una pena que els restauradors no vegin necessari tenir un espai segur per als celíacs”
Pablos ha posat en relleu que “hi ha un grup de persones que són sensibles al gluten, que representen el 8% de la població i que tenen la mateixa dieta que nosaltres”. Afegeix que “és una pena que els restauradors no vegin necessari tenir un espai segur per als celíacs”.
Aquesta és una qüestió que també preocupa al Raquel. Té una filla amb celiaquia i detalla que “a casa tot és més fàcil, sobretot pel tema de la neteja. Els seus aliments van a la part alta del congelador per evitar que caiguin traces”. Cada matí li prepara el menjar perquè se l’emporti a l’escola, però el problema arriba quan surt de la zona de confort perquè “tot és més complicat. Quan marxa de colònies truco abans i quan va a alguna festa també demano si hi haurà menjar per a ella”. Afegeix que “a l’hora de sortir a menjar a fora vull que tingui alguna cosa per menjar sense contaminació creuada”.
La Irene també té una filla de 7 anys i fa sis anys que és celíaca. Remarca que “és frustrant dir-li que pot menjar i què no quan surt a fora”. Ha posat el crit al cel perquè els productes sense gluten “són molt cars i no tenim cap ajuda. A França te’n subvencionen una part”.
L’ACEA fa 22 anys que lluita amb l’administració perquè els subvencionin una part dels tractaments. Íngrid Foré ha deixat clar que “no demanem cap producte d’alta gamma. Ens agradaria que cada quinze dies poguéssim tenir una cistella amb productes bàsics”. Les membres de l’entitat asseguren que continuen les converses amb Govern per tirar endavant aquesta i d’altres demandes.
Comentaris (4)