Clam contra els abusos que fan alguns metges amb les visites mèdiques telemàtiques

Una ciutadana denuncia a la policia les anomalies que hauria sofert tant ella com la seva filla menor amb atencions no personalitzades que haurien permès facturar trucades ni tan sols respostes; la CASS ja hauria expedientat algun facultatiu que s’hauria excedit

Una metgessa atenent una consulta per telèfon. ARXIU

La Covid està deixant seqüeles també en l’àmbit de l’atenció mèdica. L’impuls de les visites telemàtiques està generant, en alguns casos, una devaluació de la qualitat de l’atenció i, alhora, facilita abusos. En dos sentits almenys: s’abusa d’un format de visita que és molt més rentable per als professionals de la medicina i s’abusa, en algunes ocasions, de facturar trucades que tot i fer-se no han servit per a gran cosa o per res si es té en compte que l’interlocutor i, per tant, el pacient, no ha despenjat ni tan sols el telèfon.

Sia com vulgui, i més enllà que segons algunes fonts la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) ja hauria hagut de prendre mesures contra un facultatiu que pràcticament havia convertit en telemàtiques totes les seves consultes, renunciant ja a les visites presencials, ara hi ha un cas que posa sobre la taula, de bat a bat, el clam contra els abusos que fan alguns metges, sempre suposadament, i obre la porta a analitzar el bon funcionament del sistema que amb la pandèmia hauria arribat per quedar-se. Però no a qualsevol preu.

La policia ha rebut aquest migdia la denúncia d’una ciutadana que posa de manifest que una professional de medicina general del país -les fonts consultades han assegurat que “aquestes incidències es donen molt més en metges referents que en especialistes”- s’hauria excedit tant a l’hora de prescriure i realitzar visites no presencials com, també, en voler facturar -de fet, la CASS hauria arribat a abonar la seva part- consultes que de forma efectiva, manté la denunciant, no es van arribar a realitzar.

Els metges admeten que les visites telemàtiques “han arrelat molt”

Les situacions denunciades afecten tant a aquesta dona com a la seva filla menor. I posa de manifest, per exemple, que fins i tot per donar una alta mèdica, aquesta es va tramitar sense fer cap visita a la pacient i quan aquesta referia dolors aguts que, de fet, van portar-la tot just un mes després a haver de passar pel quiròfan. També s’explica entre altres coses a la denúncia que la metgessa denunciada va arribar a anul·lar d’un dia per l’altra una visita presencial programada -i davant el desacord de la pacient- i la va transformar en una consulta no presencial.

¿Qui era el motiu pel qual no podia fer la metgessa aquell dia la consulta presencial i, en canvi, sí que estava disponible per a realitzar una visita no presencial (VNP)? Que aquell dia havia d’acudir al consultori d’una de les estacions d’esquí del Principat. “És a dir, la doctora va passar a cobrar doble. Atenia o, almenys, prestava servei a les pistes i, alhora, aprofitava per fer visites telefòniques”, lamenta la denunciant, que anima tothom “a denunciar els abusos. No cal tenir por, sempre es pot canviar de metge referent com he fet jo”, matisa.

TRUCADES NO REPOSTES

En la denúncia es reflecteixen ben bé quatre o cinc trucades amb l’objecte de fer una consulta telemàtica que el despatx de la doctora denunciada pretén cobrar i que la pacient no ha abonat perquè considera que la visita no es va realitzar o, com a mal menor, la facultativa no pot justificar. Lamenta la denunciant que totes les trucades es fan des de números privats (almenys en el cas denunciat) i que, conseqüentment, el receptor de la trucada, en el cas que sigui perduda, no pot saber qui l’ha contactat. “La metgessa enregistra totes les trucades que fa, però no vol dir que siguin efectives”, recorda la denunciant, que ha autoritzat la policia a fer els controls de telecomunicacions escaients per poder esbrinar qui la va trucar i durant quants segons.

La denunciant ha explicat que farà arribar la denúncia a la CASS per si vol analitzar la situació i si ho considera oportú que obri expedient a la facultativa en qüestió i, també, que trametrà la mateixa denúncia al ministeri de Salut perquè ho tingui en compte en l’elaboració dels reglaments reguladors

En la seva denúncia, la ciutadana ha explicat que mai va tenir cap trucada de la doctora en qüestió de més de 4 minuts de durada, essent aquest un temps molt limitat per donar una bona atenció mèdica. Alhora, però, denuncia que les trucades-visites que s’ha negat a abonar (una altra cosa és que sí que ho ha fet la CASS i d’aquí ha pogut saber la suposada justificació de la metgessa per facturar) no van més enllà d’uns pocs segons.

La ciutadana ha explicat que farà arribar la denúncia a la CASS per si vol analitzar la situació i si ho considera oportú que obri expedient a la facultativa en qüestió i, també, que trametrà la mateixa denúncia al ministeri de Salut perquè ho tingui en compte en l’elaboració dels reglaments reguladors de les denominades VNP, per visites no presencials. En general, a més, ha animat tothom qui consideri que és víctima d’un abús que ho denunciï sense temors. I que ho faci per tres motius.

D’entrada, per un mateix, perquè s’està pagant una atenció que, considera, en molts casos ni tan sols es rep. En segon lloc, perquè hi ha facultatius -caldrà veure si pocs o molts- que estan acollint-se a la modalitat de la visita telemàtica com un sistema per guanyar temps i diners amb el cost que això té per a la CASS, on també hi hauria malestar per aquesta circumstància. I, finalment, perquè, a l’entendre de la denunciant, s’està abaixant el nivell de la qualitat assistencial mèdica.

Etiquetes: