Una cinquantena d’habilitacions especials per a professionals del SAAS que no tenen el B2 de català

El nombre de baixes laborals per afectacions a la salut mental s’ha incrementat en els darrers tres anys i la durada mitjana era de 88,7 dies el 2023

La façana del SAAS.
La façana del SAAS. SAAS

El Servei Andorra d’Atenció Sanitària ha atorgat 49 habilitacions especials a professionals de la salut que no tenen el nivell B2 de català, però que tenen l’obligació d’assolir-lo en un termini de dos anys. De fet, en aquest 2024 del total de sol·licituds presentades, el 17,6% s’han resolt favorablement. D’altra banda, fins al juliol 54 treballadors estaven de baixa, és a dir el 0,5% de la plantilla.

La ministra de Salut, Helena Mas, explica que quan un professional d’aquest sector no compleix amb el requisit del coneixement de la llengua s’atorguen habilitacions especials que els permet exercici amb l’obligació d’obtenir el nivell B2 de català en un termini de dos anys. D’aquesta manera, des de l’entrada en vigor de la Llei reguladora de les professions titulades de la salut, el SAAS n’ha atorgat 49. En aquest sentit, les habilitacions especials representen l’11,16% de les sol·licituds de l’exercici de professions sanitàries resoltes favorablement l’any 2023 i el 17,6% de les que s’han acceptat fins al 18 de setembre d’enguany. Així ho ha respost a preguntes de la consellera general d’Andorra Endavant, Noemí Amador.

Mas remarca que “fa anys que el SAAS subvenciona els seus treballadors el preu de l’examen oficial de català, a més d’incentivar-los a utilitzar la llengua oficial en l’exercici de les seves tasques, tant entre ells mateixos com en el tracte amb els usuaris”.

La direcció del SAAS està analitzant la possibilitat d’incorporar una eina de valoració estructurada del clima laboral amb l’objectiu de copsar de forma representativa i objectiva la situació, així com poder identificar aspectes clau i propostes de millora per al futur

Amador havia preguntat per les accions que té previstes el Govern per abordar el malestar denunciat pels treballadors de la parapública. En aquest sentit, la titular de la cartera exposa que l’acció principal i estratègica que s’ha impulsat per a la millora de les condicions laborals és “l’aprovació del conveni col·lectiu efectuada l’octubre del 2022”. Destaca que en la negociació “es van assolir acords molt rellevants que milloren de manera substancial aquestes condicions com garantir l’aplicació de l’IPC, la recuperació del pla de carrera o la millora de diversos permisos per conciliació familiar, entre altres”.  Actualment, apunta, el comitè d’empresa i la direcció de l’hospital es troben en fase de negociació del pròxim conveni col·lectiu. A banda, assenyala que “s’està analitzant la possibilitat d’incorporar una eina de valoració estructurada del clima laboral amb l’objectiu de copsar de forma representativa i objectiva la situació, així com poder identificar aspectes clau i propostes de millora per al futur”.

Davant els dificultats per trobar personal mèdic, des del ministeri s’aposta per atraure i retenir talent i la revisió i millora de les condicions laboral, així com continuar apostant pels estudis d’infermeria al país. De fet, el SAAS ha incrementat la partida pressupostària en formació en un 60%, que ha arribat a 350.000 euros l’any. També s’està treballant en un sistema d’informació actualitzat sobre l’activitat professional per conèixer les necessitats actuals i futures.

INCREMENT BAIXES PER TRASTORNS MENTALS

D’altra banda, fins al juliol hi havia 54 professionals que estaven de baixa, és a dir, un 0,5% de la plantilla. Per una qüestió de protecció de dades, no es poden revelar els motius. Tot i això, s’observa que del 2021 al 2023 hi ha hagut un increment del nombre baixes per trastorns mentals de la població.

En el 2021 hi havia 744 casos nous, mentre que n’hi havia un miler de vigents amb una durada mitjana de la baixa de 82 dies. El 2022, els casos nous pujaven a 787 (+6%) amb 1.042 casos vigents i una durada mitjana de 76,7 dies. El 2023 hi havia 861 noves baixes amb gairebé, és a dir un 9% més que l’any anterior, amb 1.200 de vigents, 103,6 dies d’atur (+30%) i una durada mitjana de 88,7.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending