“Els terminis tarden un temps, però dependrà de la voluntat per poder accelerar els acords, tant a nivell de pla funcional com el desplegament tècnic que després vindrà”, explica el gerent de Benito Menni CASM, Joan Orrit. L’entitat, amb una llarga trajectòria en aquest àmbit, serà l’encarregada d’oferir els serveis una vegada el centre es posi en marxa. Segons Orrit, fent una previsió inicial, i tenint en compte que el projecte es troba en una fase embrionària, “esperem que en un parell d’anys això es pugui tirar endavant, però és una xifra de temps orientativa, dependrà de molts factors”.
Una vegada signat el conveni, caldrà engegar el calendari de trobades, que s’espera que la primera sigui aviat, per poder anar avançant en la teoria del projecte. En primer lloc, caldrà realitzar un pla funcional, que hauria de determinar les diferents necessitats que es tenen des dels organismes participants. Orri explica que aquesta fase hauria d’establir “el nombre de llits, la tipologia de pacients, els circuits, la coordinació, la protocol·lització i els recursos humans que ha d’establir el disseny exacte dels serveis que es diran a prestar”. A continuació, s’entrarà en la part tècnica, on es dissenyarà la unitat en funció del que s’hagi pactat, i es determinarà les dimensions de l’espai físic o el nombre de metres quadrats que ha d’ocupar un llit, entre altres.
El centre hauria d’oferir diverses varietats de serveis. En aquest sentit, la Secretària d’Estat, Helena Mas, assenyala que s’acabarà de perfilar quina és la necessitat exacta d’Andorra i com aquestes instal·lacions les poden cobrir. En principi, l’objectiu del Govern és poder establir-hi malalts de salut mental de mitjana o llarga estada, tant adults com infantojuvenils. A més, com ja va assenyalar durant la celebració de la taula de salut mental, Mas assegura que tenir aquest recurs no és incompatible en desenvolupar-ne d’altres al país, “és complementari, com més ajuda puguem oferir, millor”.
D’altra banda, el paper de Benito Menni CASM és el d’oferir, precisament, aquests serveis. L’entitat té experiència a tota Catalunya amb el tractament de diferents trastorns. Des d’addiccions, amb la Unitat de Conductes Addictives (UCA) a Sant Boi de Llobregat, on ja es col·labora amb el Govern, com altres àmbits. Orrit explica que “atenem a la persona en un sentit integral, cobrint les seves necessitats, no únicament dispensant un fàrmac, sinó oferint-li un projecte de vida, de manera que recuperi els seus drets, la seva dignitat i pugui tornar a integrar-se a la societat, això és el que pretenem i volem per a aquest centre”.
Comentaris (1)