Després de l’anunci de l’acord entre Grifols i el Govern a través d’ACTUA via comunicats, Espot i el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, han donat alguns detalls més de la iniciativa que s’ha gestat amb la discreció que requeria la complexitat de la negociació i la dimensió del projecte, però que ara ha entrat en la fase de la “transparència” en paraules d’Espot, que ha explicat que les converses sobre el desenvolupament i implantació del centre, que serà un dels pocs que hi hagi a Europa, es van iniciar a final de la passada primavera.
Espot ha recordat que la pandèmia “ha fet aflorar les nostres debilitats però també les nostres fortaleses”, i en aquest marc, entre les fortaleses, s’hi situa l’arribada de Grifols i l’interès que aparentment Andorra ha generat en diverses companyies tecnològiques i de l’àmbit de la investigació sanitària, científica, sectors tots ells que són “la clau de volta del nou desenvolupament econòmic” del país, ara mateix amb un teixit empresarial força tocat.
La recerca que es farà al Principat, d’entrada i en matèria d’immunologia, serà de primer ordre com ho haurien de ser, també, els investigadors que hi facin cap. Martínez Benazet no ha desvetllat cap nom, “de renom i prestigi”, ha dit, però ha deixat clar que la científica andorrana instal·lada als Estats Units Magda Marquet no hi té res a veure. La intenció és que joves científics del país que estiguin treballant fora, aquests sí, puguin retornar a Andorra. Des del país “s’aportarà molt coneixement en el futur”, ha remarcat el titular de Salut, que ha recordat que la immunologia és una ciència a l’alça perquè ajuda a combatre malalties com ara el lupus o la fibrosi pulmonar, i també cada cop més càncers.
La societat
Una divisió de Grifols i ACTUA impulsaran la societat que tirarà endavant el centre de recerca. La multinacional tindrà el 80% de la participació i tres membres al consell d’administració. A ACTUA li correspondrà el 20% restant i dos membres. I l’aportació de la cessió d’ús de l’espai que essent titularitat de l’Estat, primer haurà aportat el Govern. Tot l’entramat obliga a canviar per la via d’urgència la llei d’urbanisme -per deixar clar que es pot declarar d’interès general un projecte destinat a la recerca- i el codi de l’administració, per evitar haver de fer un procés de concurrència davant l’adjudicació d’un bé públic.
ACTUA sempre tindrà el 20% de la societat promotora per molt que hi hagi una ampliació de capital; i l’Estat no haurà d’abonar res per les instal·lacions construïdes si mai Grifols abandona el país, sempre segons el Govern
Un procés, doncs, fet a mida però que Espot ha deixat clar que s’adequa fins i tot als requisits que imposa el cabal comunitari, ara que s’haurà d’assumir legislació europea per associar-se a la UE. El cap de Govern ha explicat, per exemple que a l’espai on es construirà el centre s’hi haurà de fer prèviament un accés, que haurà de finançar l’administració i que l’Estat haurà d’aportar anualment, plogui o faci sol, hi hagi beneficis o pèrdues, 200.000 euros. Alhora, ACTUA sempre tindrà el 20% de la societat promotora per molt que hi hagi una ampliació de capital. I això, ha garantit Espot, sense que la part pública hi hagi de posar un euro de més.
La cessió d’us del terreny s’acorda per un termini de 25 anys com a mínim, sempre prorrogable en el marc d’un conveni que cadascuna de les parts pot deixar sense efecte anunciant-ho un temps abans seguint les directrius de les “disposicions normals”. Entre l’espai útil i l’entorn verd, se cediran per al projecte 6.000 metres quadrats, amb una construcció que arquitectònicament estarà assentada al lloc, ben harmonitzada amb l’entorn i amb el que és el poble d’Ordino.
La declaració d’interès general del projecte farà que la societat s’estalviï alguns tributs, com ara els relatius a la llicència de construcció. Però Espot ha assegurat que per la resta, no es preveu ni en el moment de la construcció ni una vegada operi la societat que hi hagi cap exempció fiscal ni res per l’estil. I si Grifols mai abandona el projecte, l’equipament quedarà pel Principat sense que, segons Espot, s’hagi de fer cap aportació.
I això no és poca broma, perquè segons l’anunci de la multinacional i del Govern, confirmat després per Espot i Martínez Benazet, Grifols farà una inversió de 25 milions d’euros per aixecar el centre de recerca, que res tindrà a veure amb el laboratori nacional d’epidemiologia, que quedarà com una eina o servei públic. La construcció de les instal·lacions anirà tota a càrrec de la multinacional que, a més, preveu destinar cada any set milions al funcionament del centre de recerca. Tot sia pel ‘Pyrenees Immunology Research Center (PYIRC)’.
Comentaris (11)