Caldrà un registre previ per poder rebre la vacuna del coronavirus

Salut crea una pàgina web per fer les inscripcions i a través de la qual s’informarà del dia i l’hora per posar-se el vaccí a la vegada que es confia en una “màxima adherència” per part de la població

https://youtu.be/RspAhP69kc0

Qui vulgui vacunar-se contra el coronavirus, haurà d’inscriure’s obligatòriament en el registre impulsat pel ministeri de Salut per controlar aquesta campanya. Per facilitar aquesta operació, el Govern ha creat una plataforma en línia que permetrà realitzar aquest tràmit. Des de l’executiu s’ha llançat també una sèrie d’accions de comunicació per difondre aquesta obligació entre la població.  

El portal ha estat presentat aquest dimarts per la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, i la cap d’àrea de prevenció i vigilància de la Salut, Rosa Vidal. Totes dues han deixat clar que “sense aquest registre no es podrà accedir a la vacuna”. La web estarà disponible a partir de dimecres i s’ha volgut que el procés d’inscripció sigui el més senzill possible. Per ara, també s’ha remarcat que el procés “és totalment voluntari” i, com ha indicat Mas, es confia que “hi haurà un bon nivell d’adherència”.

En el cas de les persones que ja han passat el coronavirus, no es posarà el vaccí si no han passat sis mesos des que van rebre l’alta, ja que s’entén que durant aquest temps, com a mínim, mantenen la immunitat

Tot i això, també es preveu, per aquelles persones a qui no els sigui fàcil l’accés a internet, poder fer el tràmit per telèfon (775 019). De fet, pensant sobretot en la gent gran es vol col·laborar estretament amb els comuns, i en particular amb els treballadors dels departaments d’Afers Socials, per ajudar als padrins en el procés.

Un cop es vagi rebent les inscripcions, i en funció de la disponibilitat de vacunes, s’anirà gestionant tota la campanya. En el cas d’aquelles persones que pertanyin a algun col·lectiu de risc, hauran de posar-se en contacte amb el seu metge referent perquè confirmi si el vaccí és adequat (per exemple, amb les embarassades) o si cal anticipar la inoculació (si tenen alguna patologia que els faci especialment vulnerables a la malaltia. “Cada vegada que arribi una vacuna es farà una valoració dels col·lectius que han demanat posar-se-la. El pla ja preveu que algun pugui passar davant un altre en funció de la disponibilitat que hi hagi”, ha comentat Vidal.

La campanya s’adreça, ha explicat Vidal, a “tothom qui resideix o treballa a Andorra i de setze anys en endavant”. Per tant, també s’inclouen els fronterers. “Ens agradaria arribar a tothom i que gradualment totes les persones puguin ser vacunades”, ha apuntat, tot i admetre que amb un 70% o un 80% ja estarien “molt satisfets”. Pel que fa a qui hagi passat la malaltia, la inoculació del vaccí es farà esperar fins sis mesos després, ja que s’entén que estan immunitzats. A partir del mig any, ja entrarien també en la iniciativa.

“L’evidència científica posa de manifest que qui passa la malaltia té immunitat i que la possibilitat de reinfecció és molt baixa i, si apareix, és en forma lleu”, ha comentat la cap d’àrea. I és que, ha indicat, encara hi ha “una situació de manca de vacunes” i, per tant, “hem d’actuar d’aquesta manera, fent que serveixin per immunitzar qui no ha tingut la malaltia perquè podem esperar aquest temps”.

A partir de dimecres ja es podrà fer la inscripció, aportant entre altres dades el número de cens i el telèfon mòbil al qual s’enviarà l’SMS amb l’hora i el dia de la cita per posar-se la vacuna. A banda, també s’iniciarà una campanya de comunicació tant per informar del sistema com per remarcar la importància d’acceptar inocular-se el vaccí. Per ara, no es planteja cap altra opció que la voluntarietat. “Pensem que hi haurà un bon procés d’adherència. Ens esforçarem a comunicar per què tenim aquesta necessitat”, ha indicat Mas, que ha avançat que ja s’està ultimant l’operativa, en funció als possibles escenaris de disponibilitat del medicament, ja que “la pandèmia ens ha ensenyat que hem de ser flexibles”.

Etiquetes: