La branca sanitària de l’USdA ‘declara la guerra’ al SAAS: exigeix millores abans de l’1 de gener

Reclama que s’apliquin d’immediat les primes per objectius o que es corregeixin les desigualtats salarials que afecten el personal tècnic i el comitè d’empresa anuncia que no participarà als grups de treball sobre el nou conveni perquè hi assisteix personal que consideren no legitimat

El rètol del SAAS a la plaça davant l'hospital.
El rètol del SAAS a la plaça davant l'hospital.

“Si vis pacem, para bellum.” O sia, si vols la pau, prepara’t per la guerra. Així acaba una comunicació de la branca sanitària de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) a partir de la qual s’exigeix a la direcció del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) que abans de l’1 de gener s’hagin solucionat qüestions com les desigualtats salarials que afecten el personal tècnic o que es tornin a implementar sense més dilació les primes per objectiu (DPOs). I s’anuncia que el comitè d’empresa, que recentment s’ha remodelat i ara presideix Jordi Fabra, no participarà en els grups de treball sobre el nou conveni perquè hi assisteix personal que, al seu entendre, no està legitimat per fer-ho.

La divisió sanitària de l’USdA informa que divendres el comitè d’empresa va enviar una missiva a la direcció general del SAAS demanant una resposta urgent a un seguit de demandes. Així, “el compliment estricte de la legislació vigent en matèria de DPO implementant totes les mesures necessàries” abans de l’1 de gener o corregir “les desigualtats salarials que afecten al personal tècnic, incorrent en greuges comparatius greus del tot il·legals”. En aquest marc es recorda que “el mateix director econòmic va ser regularitzat dins el conveni ja vigent perquè de no fer-ho no hauria pogut cobrar el pla de carrera”

En la seva comunicació es puntualitza que “els responsables econòmics i jurídics del SAAS van admetre en la reunió corresponent que eren conscients del desajust i que, malgrat tenir diners per  assumir-ho no ho regularitzarien fins al proper conveni”. També se sol·licita “una addenda extraordinària al pressupost 2025 que contempli l’aplicació immediata de l’increment salarial del 3% que la resta de treballadors públics ja han percebut”. I s’exigeix “la comptabilització mensual de 10 hores de dedicació sindical per a cada membre del comitè, tal i com estableix la normativa vigent”.

La branca sanitària de l’organització sindical lamenta també que en el pressupost per a l’any que ve, i contra el que asseguren que es va comprometre la ministra de Salut, Helena Mas, “no hi ha cap partida” per suposi una millora de les condicions laborals, amb la qual cosa exigeixen a la direcció general del SAAS una còpia dels documents que s’hagin fet arribar al Govern demanant dites millores laborals. Unes demandes que “dubten” que s’hagin fet arribar al ministeri des del SAAS. 

GRUPS DE TREBALL

En la mateixa missiva s’informa que el comitè d’empresa “no assistirà” als grups de treball sobre el nou conveni laboral perquè “els grups de treball han d’estar representats únicament pel comitè d’empresa i la direcció del SAAS” i es considera “il·legítima la participació en els mateixos d’altres membres assalariats, els quals ja estan representats democràticament per comitè d’empresa. Si es tiren endavant negociacions col·lectives amb personal no representatiu, es prendran les mesures oportunes davant d’Inspecció de Treball”. De fet, s’assegura que “el col·lectiu de treballadors del SAAS, representats pel comitè d’empresa, en la seva immensa majoria sindicats a la USdA, està indignat i cansat del maltracte reiterat per part de la parapública pel que fa als seus drets legítims, perfectament definits per llei”.

Finalment s’acaba demanant “celeritat, sentit de país i fidelitat a la llei i als drets dels treballadors pel que fa a la resolució dels conflictes exposats per part del govern i dels dipositaris de la funció pública sanitària, en aquest cas el SAAS, amb les mesures oportunes per avançar de manera efectiva, eficaç i eficient” i s’avisa que “si es continua tensant el sistema sanitari públic en els termes actuals, redundarà en l’atenció prestada al ciutadà i en el seu dret a una salut de qualitat, de la qual s’omplen la boca els nostres polítics i directius sense posar les eines necessàries perquè així sigui i continuï sent”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending