Benazet espera poder vacunar “gran part de la població” contra el coronavirus en menys d’un any

El ministre confia a tenir entre desembre i febrer les primeres dosis del fàrmac que farà de “tallafoc” a una Covid-19 que té 310 casos actius però únicament dos a l’hospital

Jover i Benazet, durant la roda de premsa.
Jover i Benazet, durant la roda de premsa. SFGA

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, confia que Andorra pugui disposar de dosis de la vacuna del coronavirus entre desembre i, com a més tard, febrer. De fet, entén que en un termini inferior a un any es podria haver aplicat a “una gran part de la població andorrana”. Això, malgrat que un dels projectes pels quals s’havia apostat, el d’AstraZeneca i la universitat d’Oxford, ha suspès temporalment el procés de validació. Pel que fa a les dades sanitàries, hi ha 40 positius nous, els casos actius pugen a 310 però ja només dos estan hospitalitzats.

Benazet no veu del tot malament el problema sorgit amb la vacuna d’AstraZeneca. “Per un costat no és una bona notícia perquè s’atura el procés, però també pot ser bo perquè es demostra que es compleix l’acord de seguir tot l’arc de la investigació i la seguretat; veiem que s’ho prenen seriosament”, ha apuntat el titular de Salut, que ha indicat que aquest fàrmac era una de les apostes andorranes. Així, “tenim el compromís tant de França com d’Espanya per disposar-ne al mateix temps que ells com a països europeus”. És a dir, si finalment el projecte té èxit, “serem dels primers del món a tenir la vacuna d’Oxford”.

La vacuna del coronavirus centra ara molts esforços internacionals.

Relacionat

Aturades les proves d’una de les vacunes anticoronavirus que Andorra volia aconseguir

L’acord tancat amb París i Madrid preveu que Andorra pugui accedir a dosis per a un 15% de la població. Llavors, “es triarà entre la més vulnerable i els professionals de l’àmbit de la salut i sociosanitari”, fet que ja suposaria “un tallafoc important per a la malaltia”. No és, però, l’única via en la qual es treballa. El ministre ha recordat que el Principat forma part del programa Covax de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i que “en una primera tongada es cobriria un 50% de la població”. Aquesta vacuna podria estar disponible, ha apuntat, la primavera vinent. Per tant, “en menys d’un any podríem haver assolit una gran part de la població”.

Pel que fa a l’evolució de la malaltia, en els darrers dos dies s’han diagnosticat 40 nous pacients, entre ells vuit que estaven en seguiment arran del brot als Espots d’Estiu d’Escaldes. Això situa en 310 els casos actius i en 1.310 els detectats des de l’inici de la pandèmia, al març. En aquests dos dies s’han donat per curats quatre pacients, fet que situa en 938 els qui s’han recuperat des del començament de la crisi sanitària.

El titular de Salut assegura que l'RO de la malaltia és ara mateix inferior a zero, tot i que els casos detectats els darrers dies, la majoria dels quals, explica, són de contactes amb altres diagnosticats

On sí que millora la situació és a l’hospital de Meritxell. Dels quatre pacients que es trobaven ingressats, dos han estat donats d’alta del centre sanitari aquest dimecres, un dels quals l’home provinent de la Seu d’Urgell. Per a Benazet es tracta d’una dada “especialment bona” a la vegada que ha remarcat que “sobre atenció primària i urgències, la pressió també és mínima”, ja que “la majoria de diagnosticats acaben sent pel seguiment dels casos ja detectats”, com ara els vuit infants dels Esports d’Estiu escaldencs.

El ministre ha explicat que la taxa de reproducció del coronavirus -el que es coneix com a RO- és ara mateix inferior a 1. També ha volgut comparar l’evolució actual de la pandèmia amb la viscuda al març i a l’abril que, assegura, són bastant diferents. “No és comparable amb la primera onada. No és la mateixa situació”, ha afirmat, tot advertint que “no és que el virus sigui menys agressiu sinó que ara diagnostiquem molt més amb els cribratges a escoles, centres sociosanitaris, l’stop lab... Ho fem amb pacients molt lleus o asimptomàtics que al març no trobàvem”.  

Benazet també ha avançat que la voluntat de cara a la tardor és fer “una campanya més intensa” de vacunació contra la grip. Es vol incidir de forma especial en persones vulnerables i professionals de la salut. En canvi, s’ha descartat, seguint l’exemple de la majoria de països europeus, fer-ho amb els nens. “Insistirem a sensibilitzar les persones de 65 anys o fins i tot baixarem una mica l’edat”, ha apuntat. El ministre ha recordat que aquesta malaltia “també col·lapsa el servei d’urgències” i, per tant, “ens interessa molt tenir-la coberta” malgrat que “progressi malament quan la gent empra mascaretes”.  

Comentaris (3)

Trending