Atenció diferenciada en funció de la casuística pels contagiats amb la variant Òmicron

Salut preveu un elevat nombre d’infeccions per culpa de la nova soca i treballa en nous “circuits i protocols” per fer front a l’increment de consultes que pot arribar als metges referents

Una cosulta presencial d'un metge.
Una cosulta presencial d'un metge. ARXIU

Si a Andorra la variant Òmicron es comporta com a altres països -i res fa pensar que no sigui així-, Salut preveu que la tensió que generi se centri especialment en l’atenció primària. I s’admet que el risc de saturació existeix. Per això, s’està ultimant un pla per afrontar la situació. Aquest podria incloure diferents circuits de derivació dels pacients en funció de la seva casuística.

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ha reiterat que la nova soca de la malaltia ja ha arribat al Principat. I estaria al darrere d’una part important dels contagis detectats els últims dies. “La seva presència va en augment”, ha apuntat. I la variant és “més infectiva” i va “més de pressa”, amb un possible avantatge: provoca menys casos greus. Però aquests, igualment, s’han d’atendre.

Helena Mas recorda que ja existeix un precedent, amb el Centre Intermedi de Control (CIC) i el model es vol ampliar amb altres recursos als quals poder derivar alguns dels pacients que anirien a atenció primària amb el risc de col·lapse que podria comportar

Per tant, des de Salut es confia que no generi un augment important de la pressió que actualment pateix l’hospital. I especialment una unitat de cures intensives que, a poc a poc va veient com davalla l’ocupació i, com a mínim, la gravetat d’alguns dels pacients. Però, en canvi, sí que es tem que pugui generar una allau de demandes a l’atenció primària. I, per això, “estem intentant anticipant-nos, treballant diferents escenaris”.

Sense voler avançar gran cosa, Mas sí que ha explicat que el grup de treball que s’ha conformat per fer aquesta planificació -amb representants del SAAS, del mateix ministeri, del Col·legi de Metges i de l’oficina Covid-, s’estan “preparant protocols i circuits per adaptar-nos a aquest canvi”, a banda de “reforçar els mecanismes de rastreig”. Es vol, sobretot, veure “què podem fer a l’atenció primària per ser més eficients a l’hora de fer el seguiment dels malalts”.

Un dels focus és saber com pot afectar la situació als metges referents, on es dirigeixen ara mateix la gran majoria de casos positius. I una proposta que està sobre la taula i que cal acabar d’embastar seria la “d’emprar altres recursos o circuits”  a la vegada que “s’agilitzen els tràmits perquè tot siguin més fàcil”.

Així, s’estudia la possibilitat de crear vies diferenciades en funció de la casuística de cada pacient -si s’està o no vacunat, si es tenen símptomes o no, etc-. En aquest sentit, Mas ha recordat que “ja existeix el Centre Intermedi de Control (CIC) a l’hospital per aquelles persones que pateixen alguna afectació lleu per la malaltia.

Comentaris (8)

Trending