Puntualment, la marxa ha sortit de la plaça del Poble a les onze del matí per iniciar un recorregut per les dues parròquies i que finalitzava al mateix espai. Al capdavant de la marxa Saravia, però també autoritats com la ministra d’Afers Socials, Trini Marín, i el cap de Govern, Xavier Espot, a qui ha dirigit el president d’Assandca les seves peticions. Tot, ha recordat, per aconseguir que els afectats pel càncer -sigui de mama, que centra la caminada, sigui de qualsevol altre tipus- tinguin una “millor qualitat de vida”.
El dirigent de l’entitat ha deixat clar, un cop més, que les explicacions que dona l’executiu per justificar la marxa enrere amb el projecte d’instal·lar una unitat de radioteràpia al país no el convencen. “No és un tema polític; qui ha de decidir són els tècnics i tenim informes que avalen el que demanem”, ha assegurat. També ha advertit que hi ha vegades que els pacients es traslladen a Barcelona a fer el tractament i, llavors, si hi ha qualsevol incidència i no se’l poden fer, han de tornar de buit a Andorra. Això sí, “s’han hagut de pagar ells el viatge perquè llavors la CASS no el cobreix”.
Justament, els desplaçaments són un altre dels punts en els quals Assandca considera que és urgent introduir millores. Especialment, les econòmiques. “Paguen 40 euros per la nit i 15 per dinar. Amb això no trobes cap hotel a Barcelona i, per tant, acabem posant diners de la nostra butxaca”, ha lamentat Saravia. Per això, insisteix en una altra petició que, per ara, no acaba de ser ben vista pel Govern: que es creïn pisos tutelats als quals hi puguin anar els afectats quan han d’anar a la capital catalana a fer tractament.
El president d’Assandca ha volgut remarcar que aquestes demandes no només són del col·lectiu de pacients amb càncer. Al contrari, “la població està amb nosaltres, com demostra la gent que ha vingut a la caminada”. Per això, remarca que “el Govern no s’ho ha de prendre a la lleugera i ha de buscar fórmules perquè els malalts ho passin millor”.