Així ho ha assegurat Saravia minuts abans que es donés la sortida a la Caminada contra el Càncer, quatre quilòmetres per un circuit urbà entre Andorra la Vella i Escaldes-Engordany amb sortida i arribada a la plaça del Poble i en presència d’alguns dirigents governamentals com la ministra de Presidència i Economia, Conxita Marsol, que ha estat l’encarregada de tallar la cinta que donava el tret de sortida a la caminada juntament amb l’esmentat Saravia i el cònsol major de la capital, Sergi González.
El màxim responsable d’Assandca ha explicat a l’Altaveu que ha mantingut diverses converses amb els principals dirigents de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), i li haurien transmès que “Andorra ho té tot com a país per poder fer radioteràpia i ells ens col·laborarien amb el que fes falta”. Segons Saravia, per l’IQO el Pirineu lleidatà és el que té més desatès, i poder treballar de bracet amb Andorra seria una solució eficient. “Ens ajudarien a portar els tècnics”, que és una de les dificultats del projecte més enllà del cost de la maquinària.
“Això de l’obsolescència de la màquina comença a cansar una mica”, ha dit Saravia, que ha explicat que es podria optar per una fórmula de finançament que permetés canviar la màquina cada vegada que aquesta hagués quedat obsoleta pel motiu que fos. El president d’Assandca, a més, ha indicat que segons els seus càlculs Andorra abona un milió d’euros a l’any en tractament de radioteràpia. I les xifres surten del següent escenari. En un informe encarregat pel ministeri de Salut, l’eminent oncòleg Raimon Miralbell va quantifica en 4.000 euros de mitjana el cost del tractament per persona.
“Si segons les dades de la doctora Royo el 2023 hi havia 407 casos a Andorra i de mitjana el 60% dels malalts s’han de sotmetre a radioteràpia, estem parlant de 260 persones que multiplicades pels 4.000 euros ens donen el milió” que a parer de Saravia és una xifra prou significativa i que, segons ell, porta a pensar que és assumible la compra de la maquinària. Més encara quan Catalunya estaria disposada a fer col·laboracions logístiques i tècniques diverses perquè des d’Andorra es poguessin atendre malalts de la Cerdanya i l’Alt Urgell i, fins i tot, d’algun Pallars.
CENTENARS DE PERSONES
Tot plegat ho ha explicat el president d’Assandca abans que arrenqués la caminada en què centenars de persones han fet cap per l’eix principal d’Andorra la Vella i Escaldes per visualitzar més si cal la lluita contra el càncer. Amb Marsol, altres càrrecs governamentals que s’hi han deixat veure han estat els secretaris d’Estat Cristina Pérez, Esther Cervós, Alain Cabanes i Joan León, o la subsíndica, Sandra Codina. També el cònsol menor d’Escaldes, Quim Dolsa, i els consellers de la mateixa parròquia Laura López i Marc González.
Famílies senceres, molts caminants acompanyats d’animals, essencialment gossos, i tots plegats equipats amb la samarreta solidària que permet fer una recol·lecta per Assandca amb el suport de Pyrénées i la Fundació Jacqueline Pradère. El dia, alhora, ha acompanyat, igual com la reivindicació de Josep Saravia que ha reclamat que les institucions, especialment Afers Socials i la CASS en aquest cas, facilitin més informació sobre les prestacions que poden rebre els acompanyants de malalts de càncer. Tant siguin els progenitors d’infants malalts com familiars d’adults.
El president d’Assandca també ha reclamat que si no es vol tirar endavant el projecte de la radioteràpia al qual s’havia compromès al seu dia el malaurat cap de Govern Toni Martí, que com a mínim es doti l’Estat d’un petit parc de pisos tutelats a Barcelona on es faci un acompanyament especialment als malalts, perquè no hagin de pujar i baixar. “El cap de Govern ens diu que ja abonen l’hotel a Barcelona, i que s’ha passat de 40 a 70 euros per nit. Però tothom sap que 70 euros a Barcelona no són gran cosa”, i poder disposar d’un espai una mica més personalitzat seria de molt millor acollida per als malalts i els seus acompanyants si escau.
Comentaris (5)