Arriben 122 vacunes contra la verola del mico i no es detecta cap nou cas

Tan sols s'injectaran als contactes estrets i de risc de persones contagiades i des de Govern es considera que no és la mateixa malaltia amb criteris de gravetat que la covid-19

Vials de la vacuna contra la verola del mico.
Vials de la vacuna contra la verola del mico.

El ministre Eric Jover ha confirmat aquest dimecres que ja són a Andorra 122 vacunes contra la verola del mico que han arribat des de França i Espanya. Tan sols s'injectaran als contactes estrets i de risc de persones contagiades i des de Govern es considera que no és la mateixa malaltia amb criteris de gravetat que la covid-19.

L'aïllament dels casos la verola del mico és d'un per un i qui desenvolupa aquesta malaltia contagia poques persones perquè la línia de contagi sol acabar en ell. Fins ara s'han detectat quatre casos però hi ha un nivell d'alerta alt tenint en compte que Espanya és el país d'Europa amb més casos. Se n'han notificat fins aquest dilluns 5.792.

Segons les últimes dades de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica (Renave), el gruix dels casos es registren a Madrid (2.094), a Catalunya (1.782) i al País Valencià (377), però n’hi ha a totes les comunitats autònomes exceptuant Ceuta i Melilla, que no n’han notificat cap. Les dades que ha actualitzat el ministeri de Sanitat situen Espanya com el país europeu amb més contagis acumulats, gairebé 5.800. El segueixen Alemanya (3.186), Regne Unit (2.914), Països Baixos (1.025) i Portugal (770).

Per frenar l'expansió de la malaltia es recomana la detecció precoç dels casos, l’aïllament, la identificació i el seguiment de contactes. Altres mesures serien l’abstinència sexual o reduir el nombre de parelles sexuals, l’ús del preservatiu, no compartir objectes, com tovalloles, utilitzades per una persona que ha donat positiu o que han estat contacte estret i la vacunació tant prexposició com post-exposició. Pel que fa a les vacunes n'hi ha de dos tipus: l’anomenada Imvanex i la Jynneos. La primera consta de dues dosis amb un interval de mínim 28 dies i es congela a baixes temperatures. Un cop descongelada, es por conservar entre 2 i 8 ºC durant vuit setmanes.

L’altra vacuna, Jynneos, també consta de dues dosi amb un interval de 28 dies i una vegada descongelada es pot emmagatzemar 12 hores a una temperatura d’entre 2 i 8 ºC. Ambdós vaccins són subcutanis i s’han de punxar preferiblement a la zona del deltoide. A diferència de les vacunes anteriors contra la verola, aquesta no deixa lesió al braç després d’injectar-se.

Per altra banda, la verola del mico s'ha detectat per primera vegada en un gos, i se sospita que s'hauria contagiat del seu propietari. El cas s'ha publicat a la revista The Lancet i hauria passat a París.Les anàlisis determinen que el virus de l'animal i el del seu amo s'assemblen molt. El protocol del ministeri de Salut que encapçala Albert Font, ja estableix que les persones que donin positiu de verola del mico han d'evitar el contacte amb els animals i que s'han de separar de les seves mascotes.

Comentaris

Trending