Durant la compareixença davant la comissió de Sanitat del Consell General, Benazet ha fet un bon balanç del procés de vacunació a Andorra. De fet, ha recordat que a tot el món s’han administrat fins a 6,76 bilions de dosis. El problema? La distribució molt desigual. Als països de renda baixa tot just el 2,8% de la població ha estat vaccinada, ni que sigui una única vegada.
A Andorra, per ara, no s’ha detectat cap cas de l’evolució de la variant Delta, tot i que Benazet remarca que la vacuna funciona contra ella
Benazet ha alertat d’aquesta situació. Al seu entendre, hi ha un risc “perquè és on es pot produir una nova variant”. És el que va passar amb la Delta, sorgida a l’Índia, justament, arran d’una forta expansió dels contagis entre població no vacunada. Tot i això, ha volgut també llançar un missatge tranquil·litzador recordant que, fins ara, les noves soques no han estat resistents als vaccins disponibles.
Malgrat això, el ministre ha volgut insistir en la importància de vacunar-se. Per ara, amb les dues dosis, ja que es manté la decisió de no posar una tercera. En tot cas, Benazet ha parlat d’una possible “revacunació” quan hagi passat més temps de la darrera tongada.
El polític ordinenc també ha destacat que s’ha fet un oferiment a l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En el marc del programa Covax, s’ha proposat l’enviament d’un equip de sanitaris i membres de Creu Roja a un d’aquests països, justament, per fer una campanya de vacunació. Ara, “estem esperant la resposta”. Seria, ha indicat, una forma de “posar el nostre gra de sorra i donar exemple”.
Sobre la nova soca, derivada de la variant Delta, el ministre ha apuntat que “aquí no s’ha detectat, per ara, cap cas”. Sí que ha succeït a Espanya i, sobretot, al Regne Unit. Tot i això, ha admès que la preocupació és relativa. “La vacuna protegeix i, per les dades que tenim, l’impacte sanitari es produeix sobretot en aquelles persones no vaccinades”, ha comentat.