Andorra començarà a vacunar la setmana vinent als padrins de les residències sociosanitàries

Benazet assegura tenir “el compromís” del seu homòleg espanyol, Salvador Illa, per disposar de les primeres dosis del vaccí creat per Pfizer

Benazet, durant la roda de premsa.
Benazet, durant la roda de premsa. SFGA

Andorra començarà a vacunar contra el coronavirus la setmana vinent. Serà llavors quan arribi la primera remesa de vacunes Pfizer provinent d’Espanya, que es destinaran a la població resident als centres sociosanitaris. A partir de llavors, s’espera que cada setmana -o cada deu dies en segons quins casos- vagin arribant nous enviaments, que des de França seran del vaccí de la farmacèutica Moderna, segons l’acord tancat amb els dos països de l’entorn.

Així ho ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha admès que, finalment, les vacunes trigaran una mica més del previst. I és que, ha recordat, el pacte tancat amb els governs dels Estats veïns preveu proporcionar un nombre de dosis proporcional a aquelles que rebin ells. En el cas d’Espanya, això hauria suposat tot just 19 dosis. “Era impossible fer un enviament amb tan poques”, ha apuntat.

El Govern confia a rebre també dosis de les vacunes de Moderna, via França, i d’Astra Zeneca i la Universitat d’Oxford, a través del projecte Covacs de l’OMS

El titular de Salut ha assegurat tenir “el compromís” del seu homòleg espanyol, Savador Illa, que “podrem començar a vacunar” la setmana vinet. I la idea és començar amb els residents als centres sociosanitaris. De fet, ja s’estan realitzant els treballs previs necessaris. Per un costat, estudis serològics per comprovar quins padrins tenen encara immunitat, ja que la idea és que, de moment, a aquests no se’ls posarà el vaccí de Pfizer. Per l’altra, aconseguir el consentiment dels mateixos avis o dels seus familiars.

Es confia que la primera tanda de dosis estigui en un termini curt de temps, una o dues setmanes. De fet, cal tenir present que, de moment, no entraran en la campanya aquells residents que, al llarg de la crisi sanitària, s’hagin infectat i que encara conservin la immunitat. I, en aquest cas, un 94% dels padrins recuperats tenen anticossos. Això fa, per exemple, que el nombre de persones a vacunar al Cedre sigui tot just d’una seixantena.

Posteriorment també es vol vacunar el personal dels centres i anar fent, segons vagin arribant noves entregues. Els següents col·lectius seran els professionals sanitaris, les persones grans que viuen fora de residències i així s’anirà avançant. “S’aniran fent crides per franges determinades de la població”, ha indicat Benazet, que s’ha mostrat convençut que “és l’inici del final d’aquesta anormalitat que estem vivint”, a la vegada que ha avisat que “això no vol dir que s’hagi acabat la pandèmia”. Al contrari, ha remarcat, “progressivament anirem aconseguint la immunitat de ramat, però durant uns mesos caldrà seguir les mesures de precaució”.

En definitiva, durant els mesos vinents a Andorra poden arribar fins a tres tipus de vacunes. Benazet ha apuntat que, per ara, no es donarà opció d’elegir. Tocarà, es pot dir, la que toqui en el moment que arribi el torn de la persona. En un futur, però, “es podria oferir la possibilitat de triar dins d’un marge”. Això sí ,”en una fase més avançada”.

Comentaris (9)

Trending