Salut ha detectat onze positius més de coronavirus des de la darrera actualització, feta el dilluns. Entre ells, ha explicat el titular de la cartera després de ser preguntat específicament per la situació, aquest jove canillenc que participava en una de les estades d’estiu que es fan a la instal·lació. Seguint l’estratègia marcada, s’ha procedit a l’aïllament de tots els seus contactes, inclosos els companys d’activitat. Una vintena que, ara, seran sotmesos a proves TMA per comprovar si també s’han contagiat, a banda d’estar uns dies confinats.
Entre dilluns i aquest dimecres, s’han detectat 11 casos nous de Covid-19 i s’ha pogut donar la primera alta als pacients afectats pel rebrot
D’aquests onze positius nous, deu estan vinculats a casos ja detectats. Per tant, ha volgut remarcar Benazet, es tracta de persones que ja es trobaven sota control i aïllades. En total, hi ha actualment 62 malalts actius, ja que un dels pacients diagnosticats en aquest rebrot ja ha obtingut l’alta mèdica. De fet, el ministre s’ha mostrat convençut que en pocs dies la xifra de curats tornarà a créixer.
Únicament dos dels afectats es troben ingressats a planta a l’hospital de Meritxell, tot i que el seu estat no revesteix especial gravetat. La resta, ha apuntat Benazet, presenten “una escassa gravetat”. És a dir, o bé tenen símptomes molt lleus o, fins i tot, ni en tenen.
Benazet ha remarcat que es manté l’estratègia ja apuntada: aïllar únicament els positius i els contactes. Per això, ha indicat, cal una gran capacitat diagnòstica i de rastreig. Sobre la primera, ha explicat que s’estan fent unes 300 proves TMA diàries i que es vol incrementar aquesta xifra, sobretot de cara a final de l’estiu, quan es preveu que molta gent torni de les vacances de zones on l’epidèmia no acaba d’estar del tot controlada. Pel que fa al seguiment dels possibles contactes dels malalts, ja serien 84 els rastrejadors, sumats 25 aportats des de la Creu Roja.
Una altra clau de l’estratègia és la “corresponsabilitat de la població”. És a dir, que la ciutadania segueixi les mesures de protecció: mascareta, distància social i neteja de mans. I en aquest punt, i amb el brot a Canillo molt present, des del Govern s’ha volgut posar el focus especialment en la gent jove. De fet, molts dels nous casos pertanyen a aquest col·lectiu.
Benazet ha explicat que l’adhesió al projecte KOVACS garanteix a Andorra poder participar en un repartiment equitatiu de la futura vacuna
“Ells se senten invulnerables, saben que no els afectaran de forma greu, però han d’entendre que si s’infecten poden trametre la malaltia als pares i padrins que sí que són vulnerables”, ha apuntat el ministre, tot fent una crida a què “evitin reunions de risc”. De fet, una d’aquestes, sense acabar d’especificar exactament en quin àmbit, hauria estat l’origen del brot de Canillo. També ha volgut alertar la gent jove que “si afavoreixen la reproducció del virus, es pot veure afectada l’economia d’Andorra”.
Pel que fa a les dades sanitàries globals, amb els onze nous casos, ja són 918 les persones que, des de l’esclat de la crisi sanitària han estat diagnosticades oficialment a Andorra amb la Covid-19. D’aquests, 804 l’han superat, inclosa la primera de les altes del rebrot. Cal recordar que 52 van perdre la vida.
Benazet ha volgut posar en relleu que Andorra s’ha adherit al projecte KOVACS, liderat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i que engloba els principals projectes d’investigació per a la recerca de la vacuna del coronavirus. Així, ha indicat, “ens garanteix un repartiment equitatiu”.