L’Agència Europea del Medicament confirma el vincle entre l’AstraZeneca i casos rars de trombes

L’entitat ha classificat aquests efectes secundaris com a extremadament inusuals i ha indicat que continua recomanant el seu ús

Comentaris

Compareixença de l'EMA sobre el vaccí d'AstraZeneca
Compareixença de l'EMA sobre el vaccí d'AstraZeneca

El comitè de seguretat de l’Agència Europea del Medicament (EMA) ha confirmat una “possible relació” entre la vacuna d’AstraZeneca i coàguls sanguinis amb nivells baixos de plaquetes. Tot i això, ha indicat que aquests casos adversos han de figurar en la llista d’efectes secundaris “molt poc freqüents”, ja que són extremadament rars. De tota manera, l’EMA considera que els beneficis de la vacuna són superiors als riscos.

Sabine Straus, presidenta del comitè d’avaluació de riscos de l’EMA, s’ha manifestat contundentment, indicant que “hem de continuar fent servir les vacunes que tenim”. En tot moment s’ha insistit en el fet que la Covid-19 té un risc de mortalitat molt més elevat. Straus, així i tot, ha demanat especial atenció davant possibles signes de trombosi. Actualment, no s’ha facilitat un índex d’incidència, però la presidenta ha assegurat que està al voltant de l’1%-2% de notificacions per cada 100.000 persones vacunades.

Per altra banda, Emer Cooke, directora executiva de l’EMA, ha assegurat que s’han analitzat les limitacions sobre la població conjuntament amb un grup d’experts i que no es pot extreure una relació causal entre els grups de gènere i l’edat. Però, també ha afirmat que gran part d’aquests casos s’han registrat en dones de menys de 60 anys.

“Podria ser degut a una causa immune, però no s’han identificat factors de risc i el comitè no pot recomanar cap mesura preventiva”

Straus ha indicat que no s’ha identificat la causa exacta d’aquestes complicacions. “Podria ser degut a una causa immune, però no s’han identificat factors de risc i el comitè no pot recomanar cap mesura preventiva”, ha assegurat la presidenta. El que sí que ha explicat Cooke és que sembla que els anticonceptius o l’embaràs siguin motius de risc.

Respecte a la comparativa amb altres vacunes, el doctor Peter Arlett ha afirmat que “hi ha hagut tres casos, en el cas de la vacuna de Johnson & Johnson, de coàguls sanguinis associats amb insuficiència plaquetària que podrien recordar als produïts per l’AstraZeneca”. Tot i això, ha refusat dir si les recomanacions serien diferents en el cas que hi haguessin més vaccins d’altres farmacèutiques. Arlett també ha comparat l’índex d’incidència de trombes del vaccí d’Oxford amb els produïts per les píndoles anticonceptives, que milers de dones prenen cada dia.

Cooke ha fet referència a la vacuna Sputnik, l’alternativa russa per a combatre la Covid-19, indicant que s’ha iniciat una revisió. “Estem analitzant les evidències per veure si compleix amb els estàndards per administrar-la. Farem estudis de bones pràctiques a Rússia i es realitzarà una avaluació de com es van dur a terme els assajos i es van aconseguir els resultats”, ha remarcat la directora executiva de l’EMA.

Etiquetes

Comentaris

Trending