El 70% de les consultes al SIAD durant el 2022 han estat sobre avortament

El servei ha presentat diverses novetats amb l’objectiu “d’apropar-lo més a les persones”, mentre que les associacions de dones es mostren crítiques i exigents amb la feina que es fa

La Secretaria d'Estat de Salut, Helena Mas, i la llevadora del SIAD, Cristina Pérez a la porta del CAP SFGA

Més de la meitat de les consultes que ha rebut el Servei d’Atenció Integral a la Dona (SIAD) han estat relacionades amb l’avortament. El percentatge del total, que han estat 36 visites durant el 2022, ha fregat el 70%, concretament. Des del servei s’han presentat diferents novetats amb l’objectiu “d’apropar-lo més a les persones” i donar a conèixer quina és l’ajuda i la informació que s’ofereix per part de les professionals que en formen part. Malgrat això, les associacions de dones i feministes es mostren força crítiques i exigents amb les responsabilitats i la feina que es du a terme des del SIAD.

El servei es va engegar el 8 de març del 2020 i, des d’aleshores, hi ha passat fins a 96 persones. Entre elles, alguns homes de forma puntual i, normalment, en representació d’alguna dona. El darrer any, el nombre de visites ha estat 36 i, durant els mesos de gener i febrer del 2023, una desena. Així ho ha assenyalat la llevadora del SIAD, Cristina Pérez. També ha puntualitzat que, normalment, són dones qui acudeixen per demanar informació sobre temes diferents. “Qualsevol demanda que tinguem sempre és important, ens donem a conèixer més i cada vegada anem ampliant més el camp d’actuació”, ha explicat Pérez.

Malgrat això, la interrupció voluntària de l’embaràs continua sent el tema principal que es consulta al SIAD. El 69% de les visites han girat al voltant de l’avortament. La mitjana d’edat de les dones que han acudit al servei es compren entre els 27 i els 29 anys. Pérez destaca que “ens va sorprendre una mica, perquè quan parles d’aquest tema sempre ens ve al cap la franja d’edat més jove”. Aquests casos, però, habitualment fan demandes sobre sexualitat.

“Nosaltres, com a professionals i expertes en temes de sexualitat, el que fem és informar i guiar aquelles demandes sobre quin és l’itinerari que s’escau en cada cas”, ha explicat la llevadora, “cada cas és singular i específic, i té una casuística”

El procediment que es duu a terme quan es realitza una consulta sobre avortament al SIAD, ha apuntat Pérez, es fa preinterrupció, però també post. És a dir, se’ls aconsella i se’ls guia si volen dur a terme aquesta interrupció voluntària, i en cas que finalment ho facin, a Catalunya evidentment, també se les controla. “Nosaltres, com a professionals i expertes en temes de sexualitat, el que fem és informar i guiar aquelles demandes sobre quin és l’itinerari que s’escau en cada cas”, ha explicat la llevadora, “cada cas és singular i específic, i té una casuística”. En cas d’avortar, el que es fa és “a través de trucades, visites presencials i telemàticament amb correus electrònics” tenir un seguiment d’aquesta dona.

Des del SIAD, però, es vol destacar que l’avortament no és l’únic tema que es tracta i on poden orientar. Pérez explica que també reben consultes sobre planificació familiar i mètodes anticonceptius, “aquest és el camí que volíem seguir i convertir-nos en el centre de referència”. Un d’aquests àmbits és la píndola de l’endemà, que és gratuïta. Al servei s’han rebut una trentena de demandes. Pérez ha recordat que es dispensa als centres d’atenció primària de dilluns a divendres i, els caps de setmana, també al CAP o al servei d’urgències.

Així mateix, el SIAD ha presentat diverses novetats, segons ha assenyalat la Secretaria d’Estat de Salut, Helena Mas, “amb la voluntat de poder apropar encara més el servei a les persones”. El que s’ha fet és una pàgina web que servirà per poder contactar directament amb les llevadores referents del programa. El funcionament serà traslladar la consulta perquè es respongui tan aviat com sigui possible. També comptarà amb pàgines de temes d’interès de salut sexual i reproductiva. “És una web dinàmica, que encara està en construcció i que anirà renovant els continguts constantment”, ha apuntat Mas. A més a més, des del SIAD es començarà a realitzar xerrades a diferents estaments. “Podran ser escoles o comuns”, ha explicat Mas. Es tractaran diversos temes, però es troba encara en una fase molt embrionària.

“No podem deixar d’insistir, perquè és un dret fonamental que Andorra ens està negant, i és increïble que això encara estigui passant”, remarca Ferré

LES ASSOCIACIONS, CRÍTIQUES AMB EL SIAD

Per part de les entitats, l’Associació de Dones (ADA) i Acció Feminista (AFdA), les presidentes s’han mostrat força crítiques amb el funcionament del SIAD. Mònica Codina, de l’ADA ha apuntat que les dades que s’ofereixen des del servei no acaben de concordar, per exemple, amb les estadístiques de Catalunya. “Aquí hi ha alguna cosa que no està funcionant de manera adequada”, puntualitza Codina. Per la seva banda, Laia Ferré remarca que és un servei que s’ha fet “per cobrir l’expedient”, i que cal posar en marxa altres que siguin “reals”. Per exemple, centrats en la planificació familiar i els drets sexuals i reproductius.

Pel que fa a l’avortament, les dues associacions seguiran en la lluita per la despenalització. “No podem deixar d’insistir, perquè és un dret fonamental que Andorra ens està negant, i és increïble que això encara estigui passant”, remarca Ferré. Codina va una mica més enllà, i assenyala que demanar la interrupció voluntària de l’embaràs en els tres supòsits bàsics “no és demanar res de l’altre món”. Si aquest dret no s’assegura, planteja “anar als organismes internacionals a dir realment les coses com són, que ja ho ha fet una associació en certa manera, però és que al final si a casa teva no et fan cas, haurem de començar a sortir fora”.

Etiquetes: