Salut valorarà a partir de l’1 de juny fer un desconfinament general

Martínez Benazet reitera que no hi haurà un relaxament de les mesures fins ben avançat la primera fase del cribratge i reconeix que no s’adoptarà cap mesura amb aquells que no es facin el test

Dos persones corrent acompanyats d'un gos. Per ara no es preveu ampliar les excepcions al confinament.
Dos persones corrent acompanyats d'un gos. Per ara no es preveu ampliar les excepcions al confinament.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha afirmat aquest divendres que a partir de l’1 de juny, una vegada s’hagin fet les dues fases del cribratge massiu i ja es tinguin dades analitzades del mateix es valorarà la possibilitat de fer un desconfinament general. La data és aproximada, però si no hi ha variacions respecte de l’escenari actual aquest és el calendari amb què treballa el ministeri, que no pensa per ara modificar les actuals excepcions al confinament fins que estigui en un nivell més avançat la primera fase dels tests poblacionals.

Benazet, juntament amb el metge primarista i president del Col·legi de Metges, Josep Anton Touceda, han donat molta transcendència als tests com element, com a eina d’estudi i d’aportació d’informació alhora de prendre decisions. En part doncs per això, el titular ministerial, que ha elogiat el treball de l’enginyer Jordi Deu que situa en el 15 de juny el final de l’onada actual de la pandèmia al Principat, ha explicat que una vegada s’acabin les dues fases de tests i s’hagi fet una primera anàlisi de les dades, vers l’1 de juny es plantejarà com dur a terme un desconfinament general i, alhora, un aïllament només d’aquelles persones malalties o que se sospiti que són contagioses. 

Per cert, que el ministre ha deixat clar aquesta vegada que aquelles persones que no se sotmetin als tests no podran rebre cap tipus de ‘sanció’. En un primer moment Martínez Benazet havia arribat a dir que aquells que no se sotmetessin a les proves serien directament aïllats. El titular ministerial ha canviat ara totalment de discurs -no hi ha un suport legal per fer allò que es va dir al seu moment- i ha afirmat que no hi haurà penalització però sempre “tindrem un dubte sobre si pot ser el focus” d’un eventual rebrot. Per tant, una persona que no s’hagi controlat podrà suposar “un risc per als demés” però res més.

No obstant, i amb uns 66.000 registrats per sotmetre’s als tests, Martínez Benazet, que ha afirmat que no hi ha haurà una majori obertura del confinament fins que no s’estigui en una fase més avançada de la primera fase dels tests que s’està duent en l’actualitat, ha demanat “gairebé si us plau” que aquelles persones que no s’hagin inscrit encara per al cribratge ho facin en un “exercici d’autoresponsabilitat”. En aquest sentit el ministre ha clamat perquè es deixin de veure “coses rares” i “teories conspiranoiques” i la ciutadania se sotmeti a “un test positiu”.

El mateix reclam ha fet Touceda. El metge ha deixat clar que la població no ha de tenir por a sotmetre’s al test, ja que, entre altres coses, “no suposa cap tipus d’estigmatització”. El president del col·lectiu mèdic ha remarcat que el cribratge és de gran ajuda per a les autoritats sanitàries alhora de prendre decisions i per als professionals de la salut tant quan han de diagnosticar els seus pacients com quan poden fer recomanacions o donar suport al Govern i a les autoritats corresponents.

Comentaris (6)

Trending