Saetde no contempla allargar més enllà de l’hivern que ve el forfet conjunt de Grandvalira

Els accionistes majoritaris de la societat que gestiona Pas de la Casa i Grau Roig donen per tancada l’etapa amb Ensisa i se centren en trobar la millor fórmula per encarar l’aliança amb Arcalís

-

Els accionistes majoritaris de la societat que explota els camps de neu del Pas de la Casa i Grau Roig, Saetde, donen per fet que no hi haurà forfet conjunt de Grandvalira més enllà de la propera temporada hivernal. Tampoc no preveuen que la marca perduri encara que sí que és possible que Nevasa, que és la denominació societària formal, perduri un temps més per garantir una transició ordenada. No obstant, no s’esperen grans decisions fins a partir del proper mes de setembre.

Les relacions entre Saetde i Ensisa, els dos socis de Nevasa i, per tant, les dues grans potes de Grandvalira, no haurien experimentat cap canvi. Almenys en positiu. De fet, segons les fonts consultades properes a Saetde, no hi hauria hagut pràcticament contacte. Els accionistes majoritaris de la societat encampadana, i especialment la família Viladomat, consideraria altament injust i del tot fora de lloc que se l’acusi com a principal i única responsable del trencament del domini més gran dels Pirineus.

Els estatuts de Nevasa, de Grandvalira, preveien que una vegada activada la dissolució de la societat s’havien de garantir dues temporades de forfet conjunt. I la segona i darrera serà la 2018-2019. Saetde, almenys la part privada, no preveu que es vagi més enllà. “El que segur que no hi haurà és un forfet conjunt”, han assegurat les fonts, que han explicat que els principals accionistes de Saetde estan ara centrats, a nivell nacional, en l’encaix, la unió, de Pas, Grau, Encamp i Arcalís.

Segons la part encampadana, entre els dos socis de Nevasa sí hi hauria acord per assegurar una transició que no comporti missatges contradictoris ni agressius

Saetde ja té el comandament de Secnoa, la societat fins ara pública que gestiona el camp de neu d’Ordino. Formalment, però, i des del punt de vista accionarial, el control no el passarà a assumir fins el mes que ve. A partir de llavors s’han de començar a veure ‘coses’, encara que no sigui de forma imminent. Les fonts consultades han remarcat que ja hi ha una empresa de consultoria experta en fusions i nous posicionaments que està treballant en com encarar el sorgiment de l’aliança entre Pas de la Casa i Arcalís, per fer-ho més fàcil. Aquell ‘Pascalís’ denominat per l’Altaveu al seu dia.

Mentrestant, s’haurà d’anar desmantellant, si no hi ha canvis ara per ara impensables, Grandvalira, que ja ha anat perdent potencial i recursos humans els darrers mesos malgrat que altres professionals han fet un esforç suplementari perquè la societat aconseguís uns resultats brillantíssims la darrera temporada. La següent serà la darrera, segons les fonts consultades. Nevasa podria mantenir-se un temps més. “Com a molt es pot mantenir un temps la societat per controlar el que es diu.”

Les fonts consultades properes a Saetde afirmen que hi ha qüestions com les de no fer polítiques agressives en contra de l’altre soci que ja es van tractar al seu dia amb Ensisa. En aquest marc s’han de gestionar diverses qüestions. Les fonts consultades posen com a exemple el fet que Nevasa, que Grandvalira, té hores d’ara en els seus arxius telemàtics més de 400.000 correus electrònics. I molts d’ells amb missatges o informació molt valuosa i confidencial.

Una vegada dissolta Nevasa, els esmentats correus passen a ser ‘propietat indivisa’ d’Ensisa i Saetde. La informació també. La situació no és fàcil. Per aquest motiu, les fonts asseguren que “això sí que estem d’acord en coordinar-ho per no donar missatges contradictoris i agressius. I prou”. Poca cosa més. Queda temps encara. Però no tant si es té en compte la previsió i antelació amb què treballa el sector turístic.



La plataforma… ¿com l’estació d’autobusos?

El recurs contra la sentència de primera instància que avalava la decisió de declarar d’interès nacional la plataforma esquiable de Soldeu ja es va formalitzar degudament, segons les fonts. Però ara per ara, no se’n sap res més. Ni tan sols quan hi pot haver una resolució de la sala administrativa del Tribunal Superior. Les fonts consultades, però, han assegurat que la família Viladomat, promotora de l’acció legal, espera una solució com la que ha tingut l’adjudicació del projecte i posterior construcció de l’estació d’autobusos. Que es tocarà el crostó al Govern i se li dirà que no va actuar bé… però una vegada no hi hagi marxa enrere. I després caldrà buscar una solució a mode de compensacions econòmiques o similar.