Però diverses petites empreses del sector al país estan movent fils davant de formacions polítiques i, fins tot, s’estan plantejant de fer alguna acció davant de les administracions contractants per denunciar la situació. Es troben, han indicat les fonts, que hi ha persones tradicionalment assalariades al món de la construcció que o bé no tenen feina o bé han hagut de canviar de branca laboral per manca de feina.
O, fins i tot, hi ha petites empreses que no tenen tampoc els projectes que necessitarien per poder tirar endavant però que no tenen la possibilitat de poder accedir als grans concursos -com són els d’Andorra la Vella i Escaldes- però que ara veuen com tan sols en una situació de falta de mà d’obra, les adjudicatàries dels treballs, amb el beneplàcit de l’administració, subcontracten empreses espanyoles per fer unes feines, consideren, que podrien assumir professionals o societats del país vinculades al sector de la construcció.
Les constructores adjudicatàries ja haurien avisat els comuns, en algun cas, que necessitarien personal extra per fer front al treball en cap de setmanes, festius i el llarg horari imposat
Les fonts consultades han explicat que el fet que les jornades laborals s’allarguin durant catorze hores al dia i que, a més a més, s’estenguin també als caps de setmana i els dies festius, en alguns casos -per exemple Unitas, per exemple la unió temporal d’empreses Pidasa-Pujal- ha comportat necessitar personal extra. I aquest personal s’ha anat a cercar a l’Estat espanyol. És més que evident per la presència d’operaris amb els uniformes de companyies estrangeres o vehicles enmig de les obres retolats amb els senyals identificatius d’empreses foranes.
Les fonts consultades han deixat clar que no tenen dubtes que els processos de contractació o els permisos corresponents per dur a terme aquestes feines temporals han estat degudament sol·licitats i atorgats. Però malgrat això, entenen que havent-hi al país empreses i treballadors que no tenen la feina que necessitarien l’administració hauria de ser més curosa i vigilant i imposar certes limitacions o condicionants.
Altres fonts han indicat que més enllà de què seguint estrictament els requisits legals de contractació, manutenció i allotjament que s’han de proporcionar als treballadors forans aquest sistema és totalment legal i legítim, algunes de les constructores es trobarien que en aquelles altres empreses més petites que podrien acudir a buscar mà d’obra “probablement no els ofereixen el servei o la qualitat que necessiten o voldrien”.
Comentaris